Dodijeljeni ugovori o financiranju istražne bušotine geotermalne vode

Slika /Vijesti/2024/Ožujak/26 ozujka/Erlić.jpg

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas je na završnoj konferenciji projekta SolariKA dodijelio ugovore o financiranju istražne bušotine tople vode, ITU odjela Grada Karlovca i ulaganja u Vojniću, Vrhovcu i Saborskom.

Na Šumbaru kod Karlovca ministar Erlić je posjetio lokaciju na kojoj se priprema istražna bušotina za geotermalnu vodu, te je direktoru gradske tvrtke GeotermiKA Vlatku Kovačiću uručio ugovor u vrijednosti 64.000 eura.
 
Cilj je osigurati grijanje za više od 8000 korisnika središnjeg toplinskog sustava geotermalnim vodama, a Kovačić je napomenuo kako je projekt uređenja bušotinskog polja vrijedan 1,1 milijuna eura i financiran uglavnom sredstvima Norveške, Islanda i Lihtenštajna.
 
Zamjenik norveškog veleposlanika Hegle Klauman Marstrander rekao je kako je Norveška za Hrvatsku osigurala 103 milijuna eura u zadnjem programskom razdoblju, a u planu su i daljnja ulaganja.
 
Obnovljivi izvori energije su nužni, poručio je Marstrander, rat u Ukrajini je potpuno promijenio nabavu energenata i energetski sustav u Europi, stoga trebamo nove pouzdane izvore energije, poput geotermalnih izvora, a Hrvatska je sretna što ih ima.
 
Projektom SolariKA, ukupne vrijednosti 447.437 eura, na 14 objekata u vlasništvu Grada Karlovca postavljene su solarne ćelije, što je također financirano posredstvom norveškog mehanizma.
 
Gradu je dodijeljena i tehnička pomoć za provedbu ulaganja posredstvom ITU mehanizma u iznosu od 530.000 eura, a Karlovačkoj županiji za zamjenu stolarije na školi u Saborskom, ulaganje u elektroinstalacije u školi u Vojniću i uređenje dječjeg igrališta u Vrhovcu kod Ozlja.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti