Od utorka niže cijene goriva

  • Slika /Vijesti/2024/Svibanj/20 svibnja/Sjednica široko.jpg

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata za sljedeća dva tjedna, prema kojoj će od utorka cijena litre osnovnog benzina stajati 1,49 eura, pet centi manje nego do sada, a dizela 1,38 eura, što je tri centa manje. Dana je i suglasnost Imunološkom zavodu za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna u idućoj godini za izgradnju postrojenja za proizvodnju zmijskog antitoksina, na lokaciji Radne zone Rugvica - sjever u općini Rugvica, u iznosu od 4,8 milijuna eura.

Proračunski prihodi 27,4 milijarde eura, porasli u odnosu na 2022. godinu za 20,1 posto

Danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana 1. sjednica Vlade, u novom trećem mandatu, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac predstavio je Prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2023. godinu, prema kojemu su proračunski prihodi iznosili 27,4, a rashodi 28,1 milijardu eura, uz manjak proračuna opće države od 0,7 posto BDP-a prema međunarodno usporedivoj metodologiji ESA.

Ministar Primorac podsjetio je da je lanjski BDP porastao u odnosu na 2022. godinu za 3,1 posto, s najvećim doprinosom rastu od smanjenja uvoza, potrošnje kućanstava i državne potrošnje.

U takvim uvjetima, proračunski prihodi iznosili su 27,4 milijarde eura i porasli su u odnosu na 2022. godinu za 20,1 posto. Porezni prihodi iznosili su 15,5 milijardi eura i porasli su za 19,3 posto, a prihodi od doprinosa za mirovinsko osiguranje bili su u odnosu na prethodnu godinu veći za 15,3 posto i iznosili 4,4 milijarde eura.

Ukupni rashodi od 28,1 milijarde eura veći su za 20,9 posto u odnosu na 2022. godinu.

Ukupan proračunski višak prema nacionalnoj metodologiji iznosio je 34,3 milijuna eura što je 0,04 posto BDP-a.

Prema međunarodnoj metodologiji ESA, manjak proračuna opće države za 2023. godinu iznosio je 528,3 milijuna eura ili 0,7 posto BDP-a.

Udio javnog duga u BDP-u na kraju 2023. godine iznosio je 63 posto, a u planu je smanjenje toga udjela do kraja godine ispod maastriške granice od 60 posto, rekao je Primorac.

Nove cijene goriva

Vlada je donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, prema kojoj će od utorka cijena litre osnovnog benzina stajati  1,49 eura, pet centi manje nego do sada, a dizela 1,38 eura, što je tri centa manje.

Plavi dizel također pojeftinjuje tri centa na 84 centa po litri, dok će ukapljeni naftni plin za spremnike stajati 1,02 eura po litri, što je manjenje od deset centi po kilogramu. Ukapljeni naftni plin za boce biti će  jeftiniji za devet centi po kilogramu i stajati će 1,59 eura. 

Uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave, a ovakav režim vrijedit će za sljedeće 14 dnevno razdoblje.

Donesena je i Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Vlada Republike Hrvatske je izmjenama Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju tijekom 2022. godine u devet navrata snižavala visinu trošarine na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo te u prosincu 2022. godine i na loživo ulje radi ublažavanja rasta maloprodajne cijene energenata, a od početka 2023. u dvadeset i devet navrata.

S obzirom da i dalje postoje okolnosti koje utječu na povećanje cijena energenata te nastavno na snižavanja visine trošarine tijekom 2022. i 2023. godine, predloženom izmjenom Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju se radi sprečavanja njihovih negativnih utjecaja, predlaže snižavanje visine trošarine za najprodavanije energente bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo, za razdoblje od 21. svibnja do 3. lipnja 2024., i to za 56,31 eura na 1.000,00 litara bezolovnog motornog benzina i 23,13 eura na 1.000,00 litara dizelskog goriva odnosno 0,0563 eura po litri bezolovnog motornog benzina, 0,0231 eura po litri dizelskog goriva.

Suglasnost Imunološkom zavodu radi izgradnje postrojenja za zmijski antitoksin

Dana je suglasnost Imunološkom zavodu za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2025. godini za sklapanje ugovora o javnoj nabavi za projektiranje i izgradnju postrojenja za proizvodnju zmijskog antitoksina, na lokaciji Radne zone Rugvica - sjever u općini Rugvica, u iznosu od 4,8 milijuna eura.

Radi se o projektiranju i izgradnji biofarmaceutskog postrojenja za proizvodnju animalnih imunoseruma namijenjenih za ljudsku i veterinarsku uporabu s primarnom namjenom proizvodnje antitoksina za otrov europskih zmija otrovnica.

"Izrazito mi je zadovoljstvo na prvoj sjednici u mandatu nove Vlade predložiti usvajanje tako važne odluke za zdravstveni sustav jer je revitalizacija Imunološkog zavoda strateški projekt utemeljenja biotehnološke neovisnosti Hrvatske. Ovim aktom nakon gotovo 30 godina oživjet će proizvodnja važnih biofarmaceutskih proizvoda", istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Vlada time nastavlja provedbu strateških projekata ključnih za zdravlje hrvatskih građana, dodao je Beroš te pojasnio da nabava predstavlja prvu fazu revitalizacije Imunološkog zavoda, nakon čega slijede još dvije - izgradnja pogona za frakcionaciju plazme te izgradnja pogona za proizvodnju virusnih cjepiva.

Odluka o pružanju višegodišnje razvojne i humanitarne pomoći civilnom stanovništvu Sirije i susjednih zemalja

Donesena je i Odluka o pružanju višegodišnje razvojne i humanitarne pomoći civilnom stanovništvu Sirije i susjednih zemalja u povodu održavanja Osme briselske konferencije - Potpora budućnosti Sirije i regije, doprinosom u ukupnom iznosu od 600.000 eura kroz trogodišnje razdoblje od 2025. do 2027. godine.

Izvor: Hina/Vlada



Pisane vijesti