Obrazovanje i zdravlje

Tijekom 2013. i 2014. godine, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova bio snažno angažiran na obnovi Tehničke škole Nikole Tesle u Vukovaru. Rekonstruirana je  i obnovljena škola sa sportskom dvoranom sa svim potrebnim radovima na okolišu, pristupu i igralištima. Vrijednost ulaganja je preko 15 milijuna kuna.

U 2014. godine, MZOS je završio obnovu građevine Područne škole Sotin ukupne vrijednosti ulaganja preko 1,2 milijuna kuna. MZOS sudjeluje u pripremi projekta obnove OŠ Nikole Andrića u Vukovaru. Projektna dokumentacija je spremna , a po usvajanju Državnog proračuna RH za razdoblje 2015-2017., MZOS će poduzeti operativne korake radi početka realizacije obnove.

Škola mira



Foto: Učenici s ministrom branitelja Predragom Matićem u Mermorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar 

Vlada Republike Hrvatske 2013. godine donijela je Uredbu o osnivanju Javne ustanove „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“. Temeljem članka 3. Uredbe o osnivanju Javne ustanove „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ djelatnost Javne ustanove upoznavanje je učenica i učenika, kao i drugih posjetiteljica i posjetitelja s vrijednostima Domovinskog rata i Bitke za Vukovar, prezentacija memorijalno-dokumentacijske građe, prijevoz, smještaj i prehrana za učenice i učenike, kao i druge posjetiteljice i posjetitelje sukladno propisima kojima se uređuju prijevoz, ugostiteljska djelatnost i pružanje usluga u turizmu.

U vremenu održavanja pilot-projekta „Dvodnevni posjet osmih razreda Vukovaru“ od listopada 2014. godine do lipnja 2015. godine Vukovar i Javnu ustanovu „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ posjetilo je 6 084 učenika iz pet slavonskih županija, a za njihovu prehranu bilo je zaduženo šest vukovarskih restorana. Projekt se nastavlja i ove školske godine te će Vukovar od 28. rujna 2015. godine do 18. studenoga 2015. godine posjetiti 5 395 učenika iz cijele Hrvatske. Do kraja prvog polugodišta, odnosno 18. prosinca 2015. godine Vukovar će posjetiti još 3 613 učenika, a do kraja školske godine 2015./2016. planira se da će grad Vukovar posjetit oko 40 000 učenika osmih razreda.


Foto: Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar 


U sklopu dvodnevne terenske nastave učenici će dobiti informacije o Domovinskom ratu, Bitci za Vukovar te Školi mira, koristeći se edukativnim sredstvima te obilaskom mjesta posebnog pijeteta. Cilj projekta jest čuvanje sjećanja na Domovinski rat i Bitku za Vukovar.  Prvog će dana učenici pogledati prezentaciju na temu Domovinskog rata i Bitke za Vukovar, razgledati centar grada Vukovara i Gradski muzej Vukovar te posjetiti Muzej Vučedolske kulture. Drugoga dana posjetit će mjesta posebnog pijeteta: „Mjesto sjećanja-Vukovarska bolnica 1991.“, Vojarna 204. brigade, Spomen-dom Ovčara, Masovna grobnica Ovčara, Spomen-dom Trpinjska cesta, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata i Središnji križ. 
 
Škola mira završna je faza dvodnevne terenske nastave učenika i učenica s ciljem da oni iz Vukovara odu s razumijevanjem vrijednosti mira i tolerancije. Mir nema alternative, jer mir nije samo odsustvo oružanih sukoba i ratnih događanja već i trajni proces uspostave uzajamnog povjerenja i međusobnog uvažavanja. Sukladno tome, potrebno je zajedničkim snagama težiti uspostavi trajnog mira koji je preduvjet za gospodarski, društveni i politički razvoj kako grada Vukovara, tako i ostatka države. Škola mira želi učenicima i učenicama prenijeti pozitivno ozračje u kojem će se razvijati kao odgovorni građani svjesni neophodnosti uvažavanja različitosti i njegovanja trajnog mira.


Foto: "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar" - vojarna
 

Poboljšanje zdravstvene skrbi i obnova bolnica 

Preduvjet za poslijeratni razvoj grada bila je i obnova bolnice koja je uslijedila odmah nakon mirne reintegracije 1998. godine što je za posljedicu imalo povećanje broja osiguranika sa 25 tisuća 1998. na 53 tisuće 2014. Troškovi obnove (objekata i nabava opreme) od 1998. do 2013. godine iznosili su 218 milijuna kuna. Izgradnja Poliklinike vrijedna je 6 milijuna kuna, a obnova i izgradnja glavne bolničke zgrade, zgrade za fizikalnu terapiju, “stare bolnice”, zgrade za transfuziju, patologije i popratnih objekata 34 milijuna kuna. Obnova bolnice rezultirala je stopostotnim povećanjem broja osiguranika i  povećanjem postupaka SKZZ-a.

Ministarstvo zdravlja je tri hrvatske bolnice (Vukovar, Knin i Zabok) proglasilo veteranskim bolnicama u kojima se dodatna skrb pruža veteranima Domovinskog rata. U tu svrhu su tim bolnicama povećani i mjesečni limiti koje im  isplaćuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) pa tako od 1. kolovoza ove godine HZZO na mjesečnoj razini isplaćuje Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana dodatnih milijun kuna za troškove preventivnih pregleda za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji.