Turizam, promet i kultura

Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica programima poticaja pomažu poboljšanju i daljnjem razvoju turističke ponude Vukovarsko-srijemske županije. U 2014. i 2015. godini poduprli su projekte ukupne vrijednosti 2.313.940 kuna.  Na području grada Vinkovaca, tijekom 2014. godine Ministarstvo turizma sufinanciralo dva projekta: obnovu zgrade Turističke zajednice grada Vinkovaca s 100.000 kuna, te rekonstrukciju i prikaz ranokršćanske crkve sv. Ilije u Meraji s 200.000 kn. Uz to, 2014. godine sufinancirana je i priprema projekte dokumentacije projekta hotela Dunav-Vukovar s 70.000 kuna. Za razvoj konkurentnosti  turističkih i ugostiteljskih objekata u 2015. godini dodijeljeno je oko 170.000 kuna. Također, u protekle dvije godine Hrvatska turistička zajednica dodijelila je 465.000 kuna potpore za organizaciju kulturno-turističkih projekata, te 1.032.600 kuna za razvoj turističkih programa. 
 

Ulaganje u kulturu 


Jedan od najvećih kulturno-turističkih projekata na vukovarskom području jest  Muzej Vučedolske kulture. "Svaki novi projekt muzejske zgrade i njezin sadržaj uvijek otvara nove prostore komunikacije i uspostavlja nove odnose. Muzej vučedolske kulture postaje naš novi muzejski simbol i snažna metafora za novu, kvalitetnu arhitektonsku, likovnu i muzealnu prezentaciju. S velikim očekivanjima da će ovaj muzej biti mjestom stručnoga, istraživačkoga, turističkog središta, ali i edukativnog i zabavnog, čestitam svima koji su bili uključeni u realizaciju Muzeja vučedolske kulture“ – rekao je, između ostalog, ministar kulture Berislav Šipuš 30. lipnja 2015. godine u Vučedolu, prilikom otvorenja jedinstvenog muzeja posvećenog pradavnoj vučedolskoj kulturi. 
 

Posjetite Muzej vučedolske kulture i pratite razvoj 5000 godina stare civilizacije usred značajnijeg arheološkog lokaliteta u Europi, Vučedolu: http://bit.ly/1C5hGkg

Posted by Vlada Republike Hrvatske on 30. lipanj 2015
 


Muzej vučedolske kulture dio je velikog Projekta Ilok – Vukovar – Vučedol koji je financiran zajmom Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) u vrijednosti 169.673.211 kuna, dok je na planiranih 56.939.204 kuna učešća Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture osiguralo dodatnih 156.184.474 kuna za troškove rekonstrukcije i konzervacije oštećenih objekata, izgradnju novih objekata kao i za stalne postave u svim muzejskim objektima u tom velikom projektu. A projekt je obuhvatio obnovu Dvorca Odescalchi, plato tvrđave i zidine, kompleks franjevačkog samostana, Žitnicu te parkovne površine u povijesnoj jezgri u Iloku. Zatim obnovu barokne jezgre Grada Vukovara i kompleks dvorca Eltz koji je kao Gradski muzej Vukovar sa stalnim postavom otvoren 24. siječnja 2014. godine.

Muzej vučedolske kulture čiji su autori Radionica arhitekture i Vanja Ilić dobitnik je glavne nagrade 50. Zagrebačkog salona.

Kao neposredni rezultat ulaganja u istraživanje i uređenje tog muzeja je razvoj projekta Arheološkog parka Vukovar u suradnji s Ministarstvom turizma i MRRFEU. Projekt je to koji će obuhvatiti uređenje arheološkog parka, planetarija, lučkog pristaništa na Dunavu, hotela, arheoloških radionica te niz drugih atrakcija za najširu publiku. Projekt je proglašen projektom od nacionalne važnosti i bit će jedan od prvih projekata za dodjelu bespovratnih sredstava za obnovu kulturne infrastrukture strukturnih fondova EU. 



Foto: Društveni centar i knjižnica u Gunji 

Nakon tragičnih poplava 2014. godine uz potporu od milijun kuna sagrađen je Društveni centar i knjižnica u Gunji, s 1.126.300,00 obnovljena Župna crkva sv. Ivana Krstitelja u Račinovcima, te obnovljene uništene nošnje brojnih kulturno-umjetničkih društva u vrijednosti od 700 tisuća kuna

Ministarstvo kulture snažno podupire rad kulturnih institucija, umjetničkih organizacija, umjetnika i amaterskih društava. U 2015. godine ulaganja Ministarstva kulture u Vukovarsko-srijemsku županiju iznose 6.868.335,00 kuna, od čega 2.339.515,00 kuna u Grad Vukovar. 

Pored financiranja redovnih djelatnosti muzeja i arhiva u Vukovaru, Vinkovcima, Iloku, Županji te njihovih posebnih programa informatizacije, digitalizacije, programa razvoja novih publika, Ministarstvo kulture skrbi i o nepokretnim i pokretnim kulturnim dobrima za čiju je zaštitu i obnovu u 2015. godini izdvojeno više od 1.800.000,00 kuna. Oko 920.000,00 kuna izdvojeno je za rad knjižnica u Vinkovicma, Nuštru, Vukovaru, Lovasu, Drenovcima, Babinoj Gredi gdje je podržana i obnova Poljodjelske čitaonice iz 1928. godine.