Ulaganja u razvoj poljoprivrede

Do sada je u Vukovarsko-srijemskoj županiji ugovoreno 39 IPARD projekata s iznosom od 61,6 milijuna kuna potpore. Od toga isplaćeno je 23 završena projekta u iznosu od 33,4 milijuna kuna.

Izdvajamo nekoliko:
 
  • OPG Stojanović Franjo 2 milijuna kuna za izgradnju farme muznih krava
  • Općini Gradište 3,2 milijuna kuna za poboljšanje i razvoj infrastrukture
  • Gradu Iloku 4 milijuna kuna za izgradnju kanalizacije
  • Iločkim podrumima 3,2 milijuna kuna za opremanje vinarije

Lokalnim akcijskim grupama u VSŽ isplaćeno je 1,63milijuna kuna (LAG Bosutski niz, LAG Šumanovci, LAG Srijem). IPARD Mjera 101 „Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva u svrhu restrukturiranja i dostizanja standarda Zajednice“ poljoprivrednicima s područja Vukovarsko-srijemske županije pokazala se najzanimljivijom za ulaganja, a najzastupljeniji sektori su Sektor žitarica i uljarica te Sektor voća i povrća. Do sada je ukupno isplaćeno 12 korisnika u iznosu od 15,1 milijun kuna.

Jedinice lokalne samouprave sa tog područja (Grad Ilok, Općina Gradište, Općina Privlaka i Općina Drenovci) ulagale su Sektor sustava kanalizacije i otpadnih voda i Sektor lokalnih nerazvrstanih cesta unutar IPARD Mjere 301 „Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture“ i ukupno ostvarile isplatu u iznosu od 8,4 milijuna kuna. 

Tri lokalne akcijske grupe (LAG Bosutski niz, LAG Šumanovci i LAG Srijem) ostvarile su potporu od 1,63 milijuna kuna u okviru IPARD Mjere 202 „Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja“ (LAG-ovi predlažu projekte za razvoj ruralnih životnih i radnih uvjeta te diversifikaciju gospodarskih aktivnosti). 

Do sada je isplaćen i jedan korisnik s područja Babine Grede unutar Mjere 302 „Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti“ unutar Sektora obnovljivih izvora energije u iznosu od 61,8 tisuća kuna. 

Unutar IPARD Mjere 103 „Ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda u svrhu restrukturiranja tih aktivnosti i dostizanja standarda Zajednice“ sa područja Vukovarsko-srijemske županije do sada je isplaćeno ukupno 3 korisnika u iznosu od 7,9 milijuna kuna. 

Iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. kroz Mjeru 5-„Obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti“ Podmjera 5.2 »Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima«.tip operacije 5.2.1.“Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala“ za Vukovarsko-srijemsku županiju ugovoreno je 39 korisnika s ugovorenim iznosom potpore od 2,3 milijuna kuna, a isplaćeno je 6 korisnika s isplaćenim iznosom potpore od 822,5 tisuća kuna.
 

Ulaganje Hrvatskih voda u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Hrvatske vode su u razdoblju od 2012. do 2015. godine na području Vukovarsko-srijemske županije uložile oko 722,8 milijuna kuna i to u:
 
  • korištenje voda 117,9 milijuna kuna
  • zaštitu voda 167,4 milijuna kuna
  • melioracijsko navodnjavanje 92,9 milijuna kuna
  • zaštitu od štetnog djelovanja voda 344,6 milijuna kuna.

U tijeku je realizacija slijedećih investicija zaštite od štetnog djelovanja voda na području grada Vukovara:
 
  • rekonstrukcija obaloutvrde u Vukovaru na potezu ušće Vuke - luka Vukovar ukupne vrijednosti investicije cca 26 milijuna kuna,
  • uređenje i zaštita od poplava Otoka športova u Vukovaru ukupne vrijednosti investicije cca 20 milijuna kuna,
  • izrada projektne dokumentacije za uređenje rijeke Vuke u Vukovaru u duljini 3.640 m.

Hrvatske vode su u razdoblju od 2012. do 2015. godine na području grada Vukovara sufinancirale u projekte koji se odnose na sustav vodoopskrbe i sustav odvodnje otpadnih voda:
 
  • završena je rekonstrukcija glavnih dovodnih cjevovoda u Vukovaru vrijednosti 5,6 milijuna kuna,
  • završena je izgradnja sustava odvodnje na području grada Vukovara, izgradnja crpnih stanica, financirana iz Projekta Unutarnje vode vrijednosti 21,6 milijuna kuna,
  • završena je rekonstrukcija i dogradnja kolektora u Vukovaru ukupne vrijednosti 3,6 milijuna kuna,
  • izrađena je studijsko-projektna dokumentacija u vrijednosti 0,9 milijuna kuna.
 

EU projekt Vukovar


U 2015. godini započelo se sa realizacijom EU projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture grada Vukovara“ ukupne procijenjene vrijednosti veće od 361 milijun kuna i uz grad Vukovar obuhvaća općine Borovo, Bogdanovci i Trpinja. Europska unija sufinancira ovaj projekt sa preko 70% sredstava, HV 12%, DP 12%, lokalna komponenta 6%, a u sklopu projekta biti će izgrađena nova vodosprema i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) najvišeg stupnja pročišćavanja, provest će se rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbne i odvodne mreže te će biti uspostavljen jedinstveni sustav prikupljanja otpadnih voda na području grada Vukovara i spomenutih općina. Među važnije ciljeve ovog projekta svakako spada i povećanje priključenosti na sustav javne odvodnje na 86%, a pokrivenost sustavom trebala bi narasti na 96%.

U Domovinskom ratu vodoopskrbni sustav grada Vukovara pretrpio je znatna oštećenja, a gubici u mreži iznosili su i preko 60% proizvedene vode. Priključenost na sustav odvodnje u aglomeraciji trenutno iznosi 63% a pokrivenost područja sustavom odvodnje nedovoljnih 66%.
 
Intenzivno se radi na sanaciji vodoopskrbnog sustava i sustava odvodnje, a najnovija ulaganja, sufinancirana od strane Europske unije, omogućit će gradu Vukovaru i općinama Borovo, Bogdanovci i Trpinja modernu vodno-komunalnu infrastrukturu kakvu zaslužuju.

Projektom „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture grada Vukovara“ će se proširiti i rekonstruirati sustav vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda sustava čime će se omogućiti priključenje 8419 stanovnika na novu mrežu odvodnje te će se izgraditi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) trećeg stupnja pročišćavanja i kapaciteta 42 100 ES.
 
  • Trajanje projekta: 2015. – polovica  2019.
  • Vrijednost projekta: 361.912.515 HRK (bez PDV-a)
  • Sufinanciranje projekta:  EU (70,62 %) 255.569.632 HRK; RH (29,38 %) 106.342.883 HRK
  • Područje provedbe: Grad Vukovar, općine Bogdanovci, Borovo, Trpinja


Projekt će se provoditi kroz 5 ugovora:
 
  • Rekonstrukcija i sanacija sustava vodoopskrbe i javne odvodnje Vukovara te nastavak izgradnje sustava odvodnje u središnjim dijelovima Vukovara – ugovor je potpisan 17. lipnja 2015. godine, radovi su započeli 
  • Izvođenje radova u perifernim naseljima grada Vukovara na izgradnji objekata vodoopskrbnog sustava i sustava odvodnje – ugovor je potpisan 8. srpnja 2015.  godine, radovi su započeli 
  • Izgradnja postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda grada Vukovara – ugovor je potpisan 6. srpnja 2015. godine, radovi su započeli 
  • Ugovor o nadzoru radova – potpisan je 5. prosinca 2014. godine 
  • Nabava opreme za održavanje sustava odvodnje i vodoopskrbe na području Aglomeracije Vukovar – izrađena je dokumentacija za nabavu i očekuje se  raspisivanje natječaja.


Projekt Vukovar je u otpočeo i provedba je u tijeku pa u odnosu na ukupnu vrijednost Projekta - 361.912.515,00 kn ukupno ugovorena vrijednost Projekta je 292.136.886,4 kn od čega su EU sredstava 206.296.588,8 kn.  

 
Realizirane investicije zaštite od štetnog djelovanja voda:
 
  • nasip Budžak, ukupne duljine 492 metra, štiti dio grada Vukovara koji je pri visokim vodostajima rijeke Dunav ugrožen poplavama, a vrijednost mu je 2,2 milijuna kuna,
  • akumulacija Čitluk, vrijednost investicije je 19,2 milijuna kuna,
  • 5,8 milijuna kuna u modernizaciju krune uspornih nasipa uz rijeku Vuku u Vukovaru.

Dugoročni plan ulaganja u zaštitu od štetnog djelovanja voda:
 
  • izgradnja akumulacije Dola vrijednosti 20 milijuna kuna,
  • dok se za regulaciju rijeke Dunav, od ušća Vuke do Vučedola planira uložiti 100 milijuna kuna.