Unutarnji poslovi i razminiranje

Unutarnji poslovi 

U Tovarniku je u tijeku završna faza izgradnje objekta Tranzitnog prihvatnog centra za smještaj 80 osoba te nabava opreme i namještaja. Izgradnja se financira kroz Schengenski instrument, a vrijednost ugovorenih radova je 25,2 milijuna kuna. Također je u tijeku priprema postupka javne nabave za izvođenje radova na izgradnji Policijske postaje Tovarnik. Izgradnja se financira iz programa IPA 2012, a vrijednost radova je 9,5 milijuna kuna.

U tijeku je i dovršenje radova na rekonstrukciji - nadogradnji objekta Policijske postaje u Iloku za potrebe granične policije. U tijeku je nabava opreme i namještaja, a vrijednost ugovorenih radova je 1,25 milijuna kuna.

Započeli su radovi na izgradnji objekta Postaje granične policije u Bajakovu. Vrijednost ugovorenih radova je 21 milijun kuna, a rok završetka je srpanj 2016. godine.

Sredstvima iz Državnog proračuna Republike Hrvatske financirana je izgradnja stalnih međunarodnih graničnih prijelaza u cestovnom prometu (u nadležnosti Ministarstva financija). U tijeku je postupak nabave za izvođenje radova u Županji, radovi u Tovarniku i dovršetak radova u Gunji.

Razminiranje

Dovršetkom posljednjih ustupljenih poslova razminiranja na području Vukovarsko-srijemske županije ostvaren je cilj postavljen Planom humanitarnog razminiranja za 2015. godinu – cjelovito uklanjanje minske opasnosti s područja Vukovarsko-srijemske županije, što je već treća županija koja je u potpunosti razminirana u mandatu aktualne Vlade RH. Certifikati o razminiranju minski sumnjivog područja u Vukovarsko-srijemskoj županiji potpisani su 10. studenoga 2015. te će biti uručeni na prigodnoj svečanosti. 

Prema prvim procjenama, ukupno minski sumnjivo područje (MSP) na području Vukovarsko-srijemske županije iznosilo je 107.2 četvornih kilometara, odnosno 4.4% ukupne površine Vukovarsko-srijemske županije te je obuhvaćalo 19 gradova i općina, odnosno 63.3% od ukupnog broja gradova i općina Županije.

Tijekom izvršavanja poslova razminiranja ukupno je pronađeno i uništeno 16.440 komada minsko eksplozivnih sredstava, od čega 7.281 komada protupješačkih mina i 9.159 komada protuoklopnih mina te 72.586 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS).

Ukupno je u razminiranje Vukovarsko-srijemske županije investirano oko 819 milijuna kuna. Državni proračun sudjelovao je s 53% u ukupnim sredstvima za razminiranje, nakon čega slijede pravne osobe, odnosno investitori koji su sudjelovali s 20%, Svjetska banka s 15% te domaći i strani donatori s udjelom od 12%.

Od minsko eksplozivnih sredstava i neeksplodiranih ubojnih sredstava na području Vukovarsko-srijemske županije, u razdoblju od 1996. - 2015. godine stradalo je 108 osoba, od kojih 39 smrtno.

Danas je u RH preostalo još 487.4 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora (MSP) koji se proteže kroz 9 županija te 70 gradova i općina, a procjene govore da je zagađen s oko 46 tisuća mina.

Upravo je aktualna Vlada RH iskazala dodatan senzibilitet i odlučnost za konačno i usustavljeno rješavanje problema mina u Hrvatskoj osnivanjem, još na početku svog mandata, Ureda za razminiranje, čime je cjelokupnom hrvatskom protuminskom sustavu pružila pozornost i podršku koju zaslužuje.

Također, godišnji proračun za razminiranje tijekom mandata ove Vlade nije se smanjivao, unatoč gospodarskoj krizi, a značajno je povećana i apsorpcija EU fondova za financiranje razminiranja kao preduvjeta za provedbu razvojnih projekata, što je omogućio Ured za razminiranje. U 2015. godini to primjerice iznosi 30 milijuna eura, čime su ukupna financijska sredstva za razminiranje više nego udvostručena.