Vukovar, mjesto posebnog pijeteta

Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar

Želeći očuvati sjećanje na Vukovar i Domovinski rat, Ministarstvo branitelja pokrenulo je projekt Javne ustanove "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar" - mjesto na kojemu će se na moderan, suvremen i dostojanstven način učiti nove generacije o vrijednostima Domovinskog rata. Javna ustanova je sa svojim radom započela 2. siječnja 2014. godine. Djelatnost Javne ustanove je upoznavanje učenika i drugih posjetitelja s vrijednostima Domovinskog rata i bitke za Vukovar.

Vukovar će godišnje posjetiti gotovo 50.000 učenika osmih razreda, odnosno 300 učenika dnevno. Hrana i prijevoz za učenike osigurani su od strane Javne ustanove. U Državnom proračunu za razdoblje 2014. – 2016. godine za Memorijalni centar osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 87,5 milijuna kuna. Osim edukativnog dijela, Ministarstvo branitelja je projekt zamislilo kao gospodarski impuls u osnaživanju turizma, hotelijerstva, ugostiteljstva i trgovine na području Slavonije, Baranje i Srijema.


Foto: Učenici u posjetu Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar 

U vremenu održavanja pilot-projekta „Dvodnevni posjet osmih razreda Vukovaru“ od listopada 2014. godine do lipnja 2015. godine Vukovar i Javnu ustanovu „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ posjetilo je 6 084 učenika iz pet slavonskih županija, a za njihovu prehranu bilo je zaduženo šest vukovarskih restorana.

Također, tijekom 2014. godine u građevinske objekte Memorijalnog centra uloženo je 2.051.705,00 kuna. Izrađena je cjelokupna projektno-tehnička dokumentacija za unutrašnje preuređenje prostora i poboljšanja energetske učinkovitosti objekata: Portirnica objekt br. 1, Upravna zgrada objekt br. 2., Restoran s kuhinjom objekt br. 4, Hangar s nadstrešnica objekt br. 14, Servisna radionica objekt br. 15, Infrastrukture u MCDR Vukovar. U financijskom planu Javne ustanove ''Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar'' predviđeno je da će se u 2015. godini utrošiti oko 25.000.000,00 kuna za dodatna ulaganja na građevinskim objektima. 
 

Pronalazak nestalih osoba 

U izvještajnom razdoblju, od 23. prosinca 2011. godine do 15. studenoga 2015. godine, u organizaciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, prikupljena su i terenski istražena saznanja o 96 mogućih neregistriranih mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica na području Vukovarsko-srijemske županije.
 
Probnim iskapanjima otkriveno je osam pojedinačnih grobnica u kojima su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci 9 osoba te dvije masovne grobnice (primarna i sekundarna grobnica u Sotinu i masovna grobnica u Ceriću) u kojima su pronađeni posmrtni ostaci daljnjih 17 osoba – sveukupno, pronađeni su posmrtni ostaci 26 osoba.
 
U navedenom razdoblju, identificirani su posmrtni ostaci 55 osoba nasilno odvedenih i smrtno stradalih s područja Vukovarsko-srijemske županije, od kojih su posmrtni ostaci 48 osoba pronađeni u masovnim i pojedinačnim grobnicama, dok su posmrtni ostaci 7 osoba pronađeni i preuzeti iz Republike Srbije.
 

Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata

Zaključkom Vlade Republike Hrvatske od 16. studenog 2000. godine, dijelu groblja “Dubrava” u Vukovaru utvrđen je status „Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata”. Kroz protokolarnu i administrativnu skrb o groblju čuva se moralni dignitet hrvatskoga naroda i svih građana Republike Hrvatske, a sredstva za funkcioniranje Memorijalnog groblja osiguravaju se u Državnom proračunu Republike Hrvatske, na poziciji Ministarstva branitelja.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata prema podacima iz listopada 2015. godine pokopana su 423 poginula hrvatska branitelja,  310 civilnih žrtava iz Domovinskog rata, 163 umrla HRVI-a, 2 umrla hrvatska branitelja te 57 članova obitelji poginulih hrvatskih branitelja. Sva grobna mjesta uređuju se na jednak, projektom predviđen način, ovisno o statusu pokopane osobe.  

Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru bilježi stalan rast broja posjetitelja; 2004. godine zabilježeno je 41.487 posjetitelja, a samo 10 godina kasnije, 2014. godine, groblje je posjetilo 174.740 posjetitelja u organiziranim grupama. 

 


Foto: Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata 
 

Spomen obilježja 

Na području Vukovarsko-srijemske županije u proteklom je razdoblju izgrađeno pet spomen-obilježja kojima je obilježeno šest mjesta masovnih grobnica žrtava iz Domovinskog rata: „Nova Ulica“ u Gradu Vukovaru, “Šuma Jelaš“ u Općini Tompojevci, „Petrovci“ (dvije masovne grobnice) u općini Bogdanovci, „Mohovo“ u Gradu Iloku i „Mikluševci“ u Općini Tompojevci. 

Za žrtve ekshumirane 2013. godine iz masovne grobnice u Sotinu, hrvatske branitelje i civile, Ministarstvo branitelja je iste godine organiziralo zajednički pokop na mjesnom groblju u Sotinu.

Za razdoblje 2012. godine na području Vukovarsko-srijemske županije sufinancirano je projektiranje memorijalnog spomen-obilježja Vodotoranj-Vukovar u iznosu od 200 tisuća kuna, a u 2014. godini izdvojeno je 40 tisuća kuna za izgradnju spomen-obilježja sotinskim žrtvama.

Ministarstvo branitelja sufinancira autobusni prijevoz povodom obljetnice obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara udrugama hrvatskih branitelja proisteklih iz Domovinskog rata. Udruge mogu ostvariti sufinanciranje prijevoza ukoliko Ministarstvu branitelja dostave zamolbu s podacima o udruzi, te ponudu (predračun) autoprijevoznika, prema kojoj se odlučuje o iznosu financijske potpore. O visini iznosa financijske potpore odlučuje Povjerenstvo za dodjelu financijskih sredstava pomoći udrugama iz Domovinskog rata i drugim pravnim osobama za obilježavanje obljetnica i prigodnih nadnevaka vezanih uz Domovinski rat.

Briga za branitelje 

Ministarstvo branitelja je u Vukovarsko-srijemskoj županiji dodijelio ukupno 36 kredita i 3 stana stradalnicima iz Domovinskog rata vrijednih 6,5 milijuna kuna. S područja Vukovara je stambeni kredit dodijeljen dvojici HRVI ukupne vrijednosti 420,3 tisuća kuna.

U okviru Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja s područja Vukovarsko-srijemske županije u razdoblju od početka 2012. do 17. studenoga 2015. godine mjerama Programa olakšano je i omogućeno zapošljavanje za 87 osoba s utvrđenim statusom hrvatskog branitelja ili djeteta smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja, te je u tu svrhu kroz potpore isplaćeno 2,7 milijuna kuna.