Zaštita okoliša

Ministarstvo zaštite okoliša na području Vukovara provodi sljedeće projekte: 
 
  • Pokrenut je projekt poboljšanja komunalne infrastrukture Grada Vukovara vrijedan 362 milijuna kuna za koji je 71% sredstava osigurano iz EU fondova kroz Operativni program "Zaštita okoliša". U sklopu projekta bit će izgrađena nova vodosprema i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, provest će se rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbne i odvodne mreže te će biti uspostavljen jedinstveni sustav prikupljanja otpadnih voda na području Vukovara. 
  • Vukovar je treći po redu grad u Hrvatskoj po broju obiteljskih kuća koje će biti energetski obnovljene uz državne poticaje. U 2015. godini odobrena su sredstva za energetsku obnovu 314 obiteljskih kuća u Vukovaru. Vrijednost investicija je 21,6 milijun kuna, a od toga je 17,3 milijuna kuna osigurano iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Energetskom obnovom tih 314 kuća u boljim će uvjetima i s manje troškova za energente živjeti 1.064 Vukovaraca. 
  • Projekti gospodarenja otpadom u Gradu Vukovaru u posljednje dvije godine vrijedni su oko 7,5 milijuna kuna, a sa 6 milijuna kuna ih sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Riječ je o projektima nabave spremnika i ostale komunalne opreme te vozila.
  • U 2015. godini pokrenut je projekt kojim se uvodi sustav javnih gradskih bicikala vrijedan 250.000,00 kuna, od kojih se 200.000,00 sufinancira bespovratnih sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Uz to, Fond sa 80% bespovratnih sredstava sufinancira projekt nabave električnih bicikala za komunalne i prometne redare u Vukovaru. 
  • Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je sa 296.000 kuna izgradnju izletničkog broda na električni pogon sa solarnim panelima koji će ploviti Dunavom i obogatiti turističku ponudu grada Vukovara. 
  • Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa  834.000 kuna kuna sufinancirao je projekt modernizacije javne rasvjete Grada Vukovara ukupne vrijednosti 1,8 milijuna kuna.