Potpredsjednik Vlade Grčić s povjerenikom Europske komisije za regionalnu politiku Hahnom

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske prof.dr.sc. Branko Grčić sastao se u Bruxellesu s povjerenikom Europske komisije za regionalnu politiku Johannesom Hahnom. Upoznao ga je s vizijom i ciljevima Vlade Republike Hrvatske u području Regionalne i Kohezijske politike. U središtu razgovora bilo je pitanje prijelaza sa sustava pretpristupnog programa IPA na sustav budućeg korištenja sredstava strukturnih fondova i Kohezijskog fonda.

Povjerenik Hahn je izrazio uvjerenje da ce nova institucionalna rješenja pomoći što učinkovitijem korištenju sredstava EU fondova nakon članstva. Također, istaknuta je važnost ulaganja dodatnih napora u pripremu projekata. Povjerenik Hahn posebno je naglasio važnost zadržavanja kompetentnih kadrova unutar sustava korištenja pretpristupnog programa IPA te potrebe daljnjeg jačanja administrativnih kapaciteta uzimajući u obzir izazove budućega članstva.
Tijekom iznimno sadržajnog sastanka između ostalog razgovaralo se o osnivanju posebnog odjela za Republike Hrvatske unutar Opće uprave za regionalnu politiku i mogućnostima korištenja strukturnih fondova za rješavanje pitanja stambenog zbrinjavanja prognanika. Pored navedenog bilo je rijeci i o mogućnostima korištenja sredstava EU fondova za potrebe razminiravanja.
Zaključeno je kako ce dosadašnja uspješna suradnja biti nastavljena.




Pisane vijesti