Lord Dundee pozdravio opredijeljenost Vlade fiskalnoj konsolidaciji

Potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku, mr.sc. Neven Mimica, primio je danas u posjet izaslanstvo Parlamenta Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske, koje je predvodio Lord Dundee.

Lord Dundee uvodno je istaknuo interes da se dosadašnji vrlo dobri i intenzivni odnosi s Republikom Hrvatskom nastave i budućom suradnjom u okvirima Europske unije nakon što 1. srpnja 2013. godine Hrvatska postane punopravnom članicom. Ujedno je izrazio svoje zadovoljstvo rezultatima sastanaka koje je imao s drugim hrvatskim dužnosnicima.

Sugovornici su se složili kako je izvješće Europske komisije o monitoringu hrvatskih priprema za pristupanje EU dalo dobru ukupnu ocjenu razine pripremljenosti za članstvo, te ukazalo na određena područja i pitanja, gdje je potrebno učiniti dodatne napore kako bi Hrvatska bila potpuno spremna za članstvo 1. srpnja 2013. Usvajanje Akcijskog plana za ispunjavanje preostalih obveza od strane Vlade doprinijeti će učinkovitom ispunjavanju svih obveza preuzetih tijekom pregovora o pristupanju EU, a posebno u području tržišnog natjecanja, pravosuđa i temeljnih prava te pravde, slobode i sigurnost.

Vlada će nastaviti s provedbom programa reformi s ciljem smanjenja strukturnih slabosti i poboljšanja konkurentnosti. Pozdravljena je opredijeljenost Vlade fiskalnoj konsolidaciji, te su sugovornici naglasili važnost provedbe odgovarajućih ekonomskih mjera koje su odraz jasne i sveobuhvatne strategije gospodarskih i strukturnih reformi, što će biti bitno da se osigura održivost javnih financija i poboljša investicijska klima.

Također, razgovaralo se i o odnosima i situaciji u regiji, s naglaskom na važnost europske perspektive za sve susjedne zemlje. Sugovornici su istaknuli kako skoro članstvo Hrvatske u Europskoj uniji predstavlja dobar poticaj za druge države regije u provedbi reformskih procesa potrebnih za pristupanje Uniji. Potpredsjednik Vlade je u tom smislu naglasio kako će Hrvatska nastaviti pružati podršku i dijeliti svoja iskustva sa zemljama regije u provedbi potrebnih zakonskih, administrativnih i institucionalnih reformi.



Pisane vijesti