Potpredsjednik Vlade Mimica na Konferenciji Rio+20: Hrvatska snažno podupire načela nove Zelene ekonomije

Konferencija UN-a Rio+20 koja se od 20.-22. lipnja održala u Rio de Janeiru okupila je tisuće ljudi – šefova država i vlada, predstavnika privatnog sektora i nevladinih organizacija i svih ostalih koji su došli sudjelovati u procesu usvajanja novog milenijskog dokumenta pod nazivom The Future We Want. Dvadeset godina iza summita u Riu 1992. godine, svjetski su se lideri okupili kako bi ponovno iskazali političku predanost održivom razvoju koji bi se trebao osigurati kroz odgovorno djelovanje sadašnjih generacija.

Zahvaljujući domaćinu konferencije Brazilu koji je u završnoj fazi vodio proces pregovora o dokumentu, okupljeni predstavnici država usuglasili su se oko usvajanja ovog dokumenta dan prije početka Konferencije.

Hrvatsku je delegaciju predvodio potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku mr.sc. Neven Mimica koji se skupu obratio na plenarnoj sjednici u petak, 22. lipnja 2012. U svom je govoru Mimica naglasio da iako je Hrvatska očekivala donošenje ambicioznijeg dokumenta s jasno određenim ciljevima i mjerama u prioritetnim područjima, rezultat Konferencije nosi važne elemente za budući okvir održivog razvoja. Ukoliko se dogovoreni ciljevi uspješno provedu to bi moglo voditi pozitivnoj promjeni u zajedničkoj viziji budućnosti koja bi se oslanjala na načela „zelene ekonomije“, osiguravajući pritom održivi razvoj za sve.

Značajan korak u ovome smjeru upravo je prihvaćanje uloge zelene ekonomije kako u održivom razvoju tako i smanjivanju siromaštva diljem svijeta. Rio+20 osigurao je čvrst temelj za provedbu dogovorenih smjernica na svim razinama. Sa svoje strane, istaknuo je potpredsjednik Vlade Mimica, Hrvatska je već poduzela korake kako bi implementirala brojne mjere na raznim područjima oslanjajući se na donesenu Strategiju zelenog rasta koja promiče konkretne među-sektorske inicijative za upotrebu čistih tehnologija, obnovljivih izvora energije i transporta, održivog gospodarenja otpadom i tako dalje.

Hrvatska je, naglašava se, odana sljedbenica multilateralizma te će sa svojim europskim partnerima nastaviti raditi na jačanju međunarodne strukture za održivi razvoj. U tome smjeru ide i nastojanje da se utemelji nova UN organizacija za okoliš koja bi ravnopravno s ostalim UN-ovim agencijama radila na jačem promicanju održivog razvoja.

Potpredsjednik Vlade Mimica naglasio je, između ostalog, i da je potrebno posvetiti se razvoju i „plave ekonomije“ koja bi uz postizanje gospodarskog rasta kao svoj cilj imala i uravnoteženo očuvanje vodnih i morskih resursa.

„Rio+20 naša je druga i posljednja šansa. Ona nas obvezuje da postignemo istinsku promjenu“, zaključio je potpredsjednik Vlade Mimica pri kraju svog govora.



Pisane vijesti