Vlada i sindikati javnih službi zasad bez dogovora

Nakon još jednog sastanka predstavnika Vlade s predstavnicima sindikata javnih službi, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je kako je Vlada, u pokušaju približavanja stajališta, predložila da se primjena članka 1, koji govori o smanjenju dodatka na godine radnog staža sa 0,5 na 0,3 posto ograniči s 31. prosincem 2012. godine.

Vlada ostaje pri svom ranijem prijedlogu za ostale članke koji govore o regresu, božićnici i stavljanju izvan snage sporazuma koji je potpisala bivša Vlada o podizanju plaće s 1. siječnja 2013., kao i dijela koji govori o prosvjetnom dodatku koji bi po tom sporazumu trebalo podići za 2,4%, rekao je Mrsić. „Vlada nije odgovorna samo za članove sindikata, nego za sve hrvatske građane, za državni proračun. Kako u proračunu imamo 21,6 milijuna kuna za plaće, izvan toga ne može se ići, jer bi to značilo novo zaduživanje, a to bi opet značilo da ne možemo održati proračun što bi nas dovelo do pada rejtinga i još skupljeg zaduživanje“. Zato se nada da će sindikati pokazati odgovornost ne samo za svoje članove, nego za sve građane Hrvatske. Ministar Mrsić smatra da je Vlada pokazala odgovornost i dobru volju, uvjeren je da bi se dogovor mogao postići, ali umjesto da prognozira, želi pričekati sastanak u srijedu te očekuje da sindikati razmotre novi prijedlog.
Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimir Mihalinec, istaknuo je da su se Vlada i sindikati u drugoj rundi pregovora počeli više slušati i uvažavati, te da postoje naznake da se može razgovarati o važnim pitanjima i preuzimanju odgovornosti za materijalna prava članova sindikata, ali i za budućnost zemlje. Dogovoren je nastavak pregovora u srijedu, 3. srpnja, u poslijepodnevnim satima. Vlada je po njihovom mišljenju učinila mali ustupak, ali sindikati očekuju da Vlada razmotri i njihove prijedloge za kompenzaciju određenih prava koja se sada uzimaju. Vlada je dobila jedinstven stav svih sindikata o pravima kojih se niti jedan sindikat ne želi odreći. Kao ozbiljni socijalni partneri u tako ozbiljnom trenutku, nismo htjeli rješavati stvari preko koljena, nego dati vremena i jednima i drugima za postizanje „možda jednog optimalnog rješenja, a možda i rješenja da se ne možemo dogovoriti“ rekao je Mihalinec. „Važno nam je zaštititi cijenu rada, plaće zaposlenih u javnim službama jer su one bile zapostavljane od svih Vlada i nije dobro da rješenja za izlazak iz krize Vlada traži najprije kod onih koji su bili najzapostavljeniji do sada. Dodao je da su sindikati uvijek bili odgovorni i da su i dalje spremni tu odgovornost iskazati.




Pisane vijesti