Nije postignut dogovor s dijelom sindikata javnih službi, slijedi arbitraža

Na današnjem sastanku Pregovaračkog odbora Vlade i predstavnika sindikata javnih službi u Banskim dvorima nije došlo do dogovora sa sindikatima znanosti i prosvjete te sindikatom medicinskih sestara i tehničara okupljenih oko Matice sindikata.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na press-konferenciji nakon sastanka izjavio je: „Nakon današnje runde pregovora, nažalost nismo se uspjeli dogovoriti. Vlada je bila spremna da uz izmjene kolektivnog ugovora i sporazum o plaćama u prosvjeti doda Aneks izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora kojim bi se obvezala da će kod sklapanja novog Temeljnog kolektivnog ugovora sljedeće godine, ako se poboljšaju gospodarski parametri, Vlada otvoriti pregovore i o povratku isplate materijalnih prava u Temeljnom kolektivnom ugovoru. Dakle, Vlada niti u jednom trenutku ne smatra da se institut tih materijalnih prava treba brisati iz Temeljnog kolektivnog ugovora i to smo bili spremni potpisati u Aneksu. Međutim, četiri sindikata nisu pristala na to, i dalje stoji njihov zahtjev da se sredstva kojih se odreknu u ove dvije godine, dakle, regres i dvije božićnice, isplate jednog dana kada budu bolji uvjeti. Ono što smo cijelo vrijeme naglašavali, da je situacija u Hrvatskoj takva da moramo napraviti određene rezove, da imamo 21 milijardu i 600 milijuna kuna za plaće, da ne možemo potrošiti ni kunu više i da drugi scenarij ide za time da se zadužimo, to znači da ne možemo održati proračun, da nam pada rejting, da je onda zaduživanje puno skuplje, da ne možemo servisirati kamatu, da idemo prema onom scenariju koji ne želimo.

Dakle, Vlada je bila spremna napraviti još jedan korak, zato smo danas sazvali sve sindikate, bili su prisutni i oni sindikati koji su potpisali i koji nisu potpisali, ali nažalost, nismo uspjeli postići sporazum i Vlada će krenuti daljnjim koracima koje smo najavili, a to znači da će se obustaviti isplata 3,5,7, 9 posto na koeficijente u odgoju i obrazovanju temeljem godina rada, da će se od 1.7. početi isplaćivati 2,3 po sporazumu, dakle, Vlada će sa svoje strane napraviti sve što je legalno, ali ćemo isto tako pokrenuti i arbitražu koja mora dati jednostavan odgovor, znači li to što su četiri sindikata potpisala izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora da se izmjene ne mogu ili mogu proširiti na ostale sindikate. Mi ćemo sutra uputiti službeni poziv sindikatima da imenuju svoje članove u arbitražu i predložit ćemo nezavisnog eksperta čija će odluka biti konačna. Žao nam je što dogovor nije postignut, želja nam je bila da se dogovor postigne, jer je to dobro za Hrvatsku, za sve korisnike proračuna, jer im održava isplatu plaća, radna mjesta. Međutim, s obzirom da nismo postigli sporazum, Vlada će morati napraviti neke druge pomake koji će omogućiti da se proračun ove godine održi, da ne isplatimo niti kunu više od 21 milijarde i 600 milijuna kuna. Žao nam je što nismo, unatoč nastojanjima Vlade, s druge strane našli sugovornika koji bi se odlučio približiti stajalištima Vlade. Jednostavno, nismo se uspjeli dogovoriti. Vlada je i ovaj puta bila spremna potpisati Aneks u kojem bi se obvezala da, kad se poboljšaju ekonomske prilike, da se zamrznuta materijalna prava vrate u novom Temeljnom kolektivnom ugovoru o kojem ćemo pregovarati sljedeće godine.

Vlada nije pristala, niti će pristati na to da preuzme obaveze koje ne može izvršiti, a to znači da se ova materijalna prava kojih se ove godine odreknemo, jednog dana, tko zna kada, isplate. Vlada na to ne pristaje, ne pristaje na obaveze koje ne možemo izvršiti“.

Ministar Mrsić je ponovio da je ova Vlada odgovorna Vlada, da je pokazala da može donositi teške odluke, s ciljem da održimo rejting Republike Hrvatske, da održimo proračun, plaće i radna mjesta.



Pisane vijesti