Potpredsjednik Mimica s parlamentarnim tajnikom Marlesom

Potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku, mr.sc. Neven Mimica, primio je danas u posjet Richarda Marlesa, parlamentarnog tajnika za vanjske poslove Australije.

Parlamentarni tajnik za vanjske poslove Marles, uvodno je pozdravio skoro pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Sugovornici su istaknuli vrlo dobre bilateralne odnose i suradnju dviju država na globalnoj i političkoj razini te se složili oko potrebe jačanja gospodarskih veza između dvije zemlje. U smislu gospodarskih odnosa, postoji značajan prostor za rast međusobne trgovinske razmjene i investicija. Posebno je napomenuta važna uloga brojne hrvatske iseljeničke zajednice u Australiji koja pridonosi jačanju međusobnih odnosa te također može predstavljati značajnu poveznicu i u jačanju gospodarskih veza.

Potpredsjednik Vlade i parlamentarni tajnik razgovarali su i o odnosima u regiji, s naglaskom na važnost europske perspektive za sve susjedne zemlje. U razgovoru je istaknuto kako skoro članstvo Hrvatske u Europskoj uniji predstavlja dobar poticaj za druge države regije u provedbi reformskih procesa potrebnih za pristupanje Uniji. Potpredsjednik Vlade je u tom smislu naglasio kako će Hrvatska nastaviti pružati podršku i dijeliti svoja iskustva sa zemljama regije u provedbi potrebnih zakonskih, administrativnih i institucionalnih reformi.



Pisane vijesti