Potpredsjednici Mimica i Grčić s povjerenikom Lewandowskim: U europskom proračunu za Hrvatsku planirano 13,7 milijardi eura

Potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić sastali su se danas s povjerenikom EU za proračun i financijsko planiranje Januszom Lewandowskim. Razgovarali su o prijedlozima za ukupna rješenja europskog proračuna, ali i o nekim specifičnostima koje bi Hrvatska željela zadržati u sedmogodišnjem financijskom okviru.

Potpredsjednik Mimica naglasio je da je ovo vrijeme kada se u Europskoj uniji donose strateške odluke, koje će odrediti budući izgled i funkcioniranje Unije na mnogim područjima. „U tijeku su pregovori o sedmogodišnjem financijskom okviru Europske unije, u kojem Hrvatska sudjeluje, ne samo kao promatrač, nego i kao izravno zainteresirana buduća članica Europske unije, i danas smo imali priliku razgovarati o našim prijedlozima za ukupna rješenja europskog proračuna, ali također i o nekima od naših specifičnosti koje imamo i koje bismo željeli zadržati“, kazao je potpredsjednik ističući da je početna pozicija za Hrvatsku u tom sedmogodišnjem proračunu dobra i da se temelji na već ispregovaranoj financijskoj omotnici za Hrvatsku. „Podržavamo i pozdravljamo napore Komisije u pogledu stvaranja dovoljnih poticaja za rast, za investicije, za novo zapošljavanje kroz sredstva europskih fondova, pogotovo kohezijska sredstva, i to je ono u čemu mi želimo biti aktivni sudionik“, naglasio je potpredsjednik Mimica.

„Ukupno planirana sredstva za Hrvatsku u tom sedmogodišnjem razdoblju od 2014.-2020. godine bi iznosila 13,7 milijardi eura, što je zaista respektabilan novac, koji se dijeli u dvije ključne komponente“, istaknuo je potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Objasnio je da je jedna od tih komponenti kohezijska, dakle strukturna politika, odnosno ono što se u Hrvatskoj prepoznaje kao korištenje strukturnih fondova za razvoj u različitim područjima. Ta će komponenta od 2014. godine iznositi otprilike milijardu i 100 milijuna eura godišnje i penjat će se sve do milijardu i 400 milijuna eura u zadnjoj godini financijske perspektive, u 2020. „Druga velika komponenta u toj omotnici su sredstva za potpore u poljoprivredi, dakle takozvana izravna plaćanja, i nešto veća komponenta u tome dijelu je komponenta za ruralni razvoj, u svim aspektima, od izgradnje ruralne infrastrukture, pa do poboljšanja ukupnih uvjeta života u ruralnim područjima“, kazao je potpredsjednik Grčić dodajući da su tu još neke manje komponente, koje će biti iskorištene za izgradnju institucija u Hrvatskoj, ali i za rješavanje potpuno specifičnih pitanja, kao što je na primjer uređenje graničnih prijelaza koje će osiguravati schengenski način kontrole hrvatske granice. „Ono što je važno jesu ocjene da su iznosi koji su u ovoj financijskoj omotnici predviđeni dobar start Hrvatske u članstvu u EU“, zaključio je potpredsjednik Grčić.

Povjerenik EU za proračun i financijsko planiranje Janusz Lewandowski u svojoj je izjavi istaknuo važnost da Hrvatska bude kadra prihvatiti sredstva koja su joj namijenjena, odnosno potrebu jačanja hrvatskih apsorpcijskih kapaciteta. „Što se tiče samih financijskih tijekova, od Bruxellesa prema Zagrebu i obratno, mogu reći da je situacija vrlo obećavajuća. Od Bruxellesa prema Zagrebu dolaze sredstva koja su već određena, što je jako dobro, pogotovo u situaciji kada režemo sredstva i to na mnogim stranama. To se ne odnosi na vas, vi imate paket i omotnice koje su već ispregovarane. Međutim, važno je da to budete kadri u potpunosti iskoristiti“, rekao je povjerenik Lewandowski. Pojasnio je da se sredstva iz europskog proračuna dodjeljuju na dva načina. Prvi je predalokacija, koja ide namjenski u države članice, a najčešće se odnosi upravo na koheziju. Ostala sredstva su sredstva koja se dobivaju putem natječaja na kojima se natječu sve države članice. „Važno je sada u potpunosti i vješto apsorbirati ono što je vama kao državi namijenjeno“, istaknuo je povjerenik Lewandowski.



Pisane vijesti