Ministar Mrsić: Reforme se provode zbog građana RH, a ne zbog rejting agencija

„Vlada je u svom Planu 21 neke obaveze naznačila i dio tih obaveza izvršavamo i danas sa Sporazumom o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike, što će biti forum za usuglašavanje svega onoga što se tiče umirovljeničke populacije“, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u izjavi za novinare nakon potpisivanja Sporazuma. Najavio je da će se na prvom sastanku, sredinom siječnja, raspravljati o Deklaraciji o pravima umirovljenika, koju su udruge donijele samostalno, te o promjeni Zakona o mirovinskom osiguranju.

Što se tiče podataka iz popisa stanovništva, o broju umirovljenika, ministar je kazao da podaci nisu iznenađujući. „U više smo navrata rekli da Hrvatska stari i da zbog toga moramo raditi promjene i u samom zakonodavstvu, ali i u strukturi države, posebno kada govorimo o socijalnom, mirovinskom i radnom sustavu, koje moramo prilagoditi situaciji u kojoj jesmo“, naglasio je ministar. Istaknuo je i da se mora mijenjati populacijska politika, jer se u Hrvatsku rađa manje djece nego što nas umire.

„Reforme moramo provesti, ne zbog toga što nam to diktira netko izvana, ne zbog rejting agencija niti MMF-a, niti zbog oporbe, nego zbog građana Republike Hrvatske“, rekao je ministar. „Ova Vlada donosi teške odluke, koje transparentno komunicira, i te odluke će se provesti, u suradnji s koalicijskim partnerima“.



Pisane vijesti