Ministar Linić o saniranju dugovanja građana: Ove su mjere u korist građana

„Vlada Republike Hrvatske pripremila je program kako pomoći u saniranju teškog stanja dugovanja građana“, rekao je ministar financija Slavko Linić u izjavi za medije.

Vlada je ocijenila da treba ograničiti neosnovanu zaradu na potrošnji građana, pojasnio je ministar Linić, ističući kako se ne radi o dodatnom udaru na njihov standard. „Prema tome, građanima je vrlo jasno, nitko ih neće potjerati da plate svoje minuse odjednom. Samo ćemo ih pretvoriti u kredite koji će sigurno imati manju kamatu nego što su minusi na tekućim računima. I to je ono što Vlada želi, uštedjeti građanima kune za kamatu“, rekao je. U godinu dana građani će svoje minuse pretvoriti u redovne kredite s manjom kamatom, a ne da imaju velike minuse, uz najveću kamatu i neizvjesnost ih kako vratiti.

„Ovo su tek prvi razgovori Vade, bankarskog sustava i Narodne banke“, kazao je ministar Linić naglasivši da Vlada neće dopustiti rast kamata na stambene kredite iznad određene stope, koja treba biti u zaštiti građana, a ne u zaštiti kreditora. „Prema tome, bitka za nižu kamatu prema građanima je osnovni cilj Vlade sa svim ovim mjerama“.



Pisane vijesti