Prvi ProInvest u Splitu: "Svaki tjedan riješimo tri do četiri konkretna projekta vrijedna od 50 do 200 milijuna eura"

"Uz malo truda javnog i privatnog sektora, moguće je ostvariti pozitivne rezultate. Imamo šansu koju ne smijemo zanemariti", poručio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije otvarajući u Splitu skup na kojem su pod nazivom „ProInvest“ predstavljene ključne mjere Vlade RH za poticanje investicija i restrukturiranje gospodarstva.

"Četiri godine krize je učinilo svoje. Došao je trenutak promjene, moramo krenuti putanjom gospodarskog rasta. To neće biti lako. Toliko je izgubljenih radnih mjesta, toliko blokada koje podgrijavaju pesimizam, a to nam najmanje treba. Želimo potaknuti optimizam, reći vam što Vlada radi, ali i poslati jasnu poruku da Vlada ne može sve sama. Mi vas želimo informirati o svemu što je Vlada pokrenula i potaknuti vas da ponudite dobre projekte koji će se financirati iz fondova Europske unije, a Hrvatskoj na raspolaganju u idućim godinama" istaknuo je Grčić te dodao kako je potrebno dignuti investicije za dvije milijarde kuna.

Ministar Vrdoljak je istaknuo kako je Hrvatska mala zemlja te da je svaki mali investitor važan. "Investicije preko 3 milijuna eura oslobodili smo od plaćanja poreza na dobit na 10 godina, a uvjet je da otvaraju 15 radnih mjesta." "Olakšali smo otvaranje tvrtki - otvoreno je oko 3 tisuće tvrtki za '10 kuna'." rekao je ministar poduzetništva Maras. "Kroz Poduzetnički impuls, poduzetnici danas mogu dobiti ozbiljne potpore, a ne mrvice kao što je to bilo do sada", naglasio je.

"Imamo projekt od 180 milijuna eura na Šolti, imamo i u Slavoniji na energetskim projektima vrijednim 170 milijuna eura. Prepreke ulaganjima uklanjamo na dnevnoj bazi.
Osim toga, vrlo brzo idu i javni projekti, pa ćemo danas predstaviti one koji će se realizirati u Dalmaciji, a vrijedni su oko dvije milijarde kuna" najavio je Grčić


Ministri poručuju kako će biti i novih investicija u turizam ove godine. 'Donesena Strategija razvoja turizma neće stajati u ladici. Očekujem 2 milijarde kuna investicija ove godine', rekao je ministar turizma Veljko Ostojić. Ostojić je istaknuo kako je cilj da Hrvatska do 2020. godine bude 20. najturistička zemlja na svijetu.

Ministri će ključne mjere za poticanje investicija i restrukturiranje gospodarstva predstaviti i u Osijeku, Varaždinu, Rijeci i Zagrebu na susretima s gospodarstvenicima i poduzetnicima.

Također će se održati više panel-diskusija o poticanju investicija, investicijskom ciklusu u turizmu, kreditnim programima HBOR-a, mogućnostima financiranja investicija iz fondova EU-a, Poduzetničkom impulsu te mogućnostima restrukturiranja poduzeća koje pruža Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.



Pisane vijesti