Ministar Zmajlović: Zakonom o zaštiti prirode direktno utječemo na poboljšanje kvalitete života

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović predstavio je novinarima danas u Banskim dvorima Nacrt prijedloga Zakona o zaštiti prirode.

„Ključni izazov pri izradi novog Zakona o zaštiti prirode vidjeli smo u činjenici da vlada opća percepcija kako zaštićena područja, kao i ekološka mreža u cjelini, blokiraju razvoj i investiranje i ne pridonose značajno poboljšanju kvalitete života. Ovim zakonom stvaramo pravni okvir za poboljšanje investicijske klime, za kvalitetan suživot čovjeka i prirode i za definiranje zaštite prirode kao platforme razvoja što će sve direktno utjecati na poboljšavanje kvalitete života.“ – rekao je ministar Zmajlović.

Bit rada Ministarstva zaštite okoliša i prirode je omogućiti suživot čovjeka i prirode na korist sadašnjim i budućim generacijama. „Nije svrha štititi prirodu radi nje same, nego radi čovjeka i podizanja kvalitete života svakog pojedinog stanovnika Hrvatske“, naglasio je ministar.

Zaštita prirode želi se postaviti kao poluga razvoja pa je stoga u novi Zakon ugrađen niz zakonskih promjena koje će to omogućiti. Ključne promjene donose se u odredbama koje se odnose na ekološku mrežu, zaštićena područja i ophođenje s vrstama:

- U području ekološke mreže – Natura2000 uvedene su promjene kojima će se ekološka mreža postaviti kao platforma razvoja.

- U segmentu zaštićenih područja uvode se promjene koje će pridonijeti poboljšanjima u upravljanju zaštićenim područjima.

- U segmentu ophođenja s divljim vrstama, strogo zaštićenim divljim vrstama i stranim vrstama uvode se promjene koje će bolje urediti postupanje s njima u cilju očuvanja bioraznolikosti RH.



Pisane vijesti