Ministar gospodarstva Vrdoljak: Danas su potpisani vrlo ozbiljni sporazumi o suradnji

Danas je u Banskim dvorima potpisano nekoliko ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Azerbajdžana. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ministar gospodarskog razvoja Azerbajdžana Shahin Mustafayev potpisali su Ugovor o gospodarskoj suradnji, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i ministar vanjskih poslova Azerbajdržana Elmar Mammadyarov Sporazum između o suradnji u područjima znanosti i tehnologije, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i ministar vanjskih poslova Elmar Mammadyarov Sporazum o suradnji u području zaštite okoliša i prirode, a potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić i ministar vanjskih poslova Elmar Mammadyarov potpisali su Memorandum o suglasnosti između Ministarstva socijalne politike i mladih Republike Hrvatske i Ministarstva mladih i sporta Republike Azerbajdžana o suradnji u području mladih.

Također, zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo i ministar kulture i turizma Azerbajdžana Abulfas Garayev potpisali su Memorandum o suglasnosti između Ministarstva turizma Republike Hrvatske i Ministarstva kulture i turizma Republike Azerbajdžana o suradnji u području turizma.
Naposljetku, predsjednik Uprave Plinacra d.o.o. Mladen Antunović i predsjednik Državne naftne kompanije Republike Azerbajdžana (SOCAR) Elshad Nasirov potpisali su Memorandum o razumijevanju i suradnji između Plinacra do.o.o i Državne naftne kompanije Republike Azerbajdžana (SOCAR).
Nakon potpisivanja, ministar gospodarstva Vrdoljak u izjavi za medije rekao je da su danas ove dvije zemlje potpisale vrlo ozbiljne sporazume o suradnji i da je azerbajdžanska delegacija navela zone interesa za suradnju, a to su brodogradnja, turizam, ICT tehnologije, energetika i infrastruktura. „Mi dolazimo s vrlo konkretnim ponudama, kroz nekoliko mjeseci ćemo vidjeti hoće li se interesi poklopiti“, rekao je ministar Vrdoljak i nastavio: „Njihove želje za ulaganjem u neki od naših aerodroma ili neke od naših hotela trebaju se podudarati s našim državnim interesima. Mislim da imamo točke gdje možemo zajedno raditi.“ Ministar je posebno istaknuo mogućnost suradnje u izgradnji LNG terminala, kao i mogućnost priključivanja na plinovod iz Azerbajdžana, što bi bio novi dobavni pravac za europsko tržište plina. Također, ministar Vrdoljak rekao je kako već danas neke hrvatske tvrtke, poput Belupa, Đure Đakovića i Končara rade u Azerbajdžanu, a te poslovne relacije prije 20 godina nisu postojale. „Suradnja je počela, treba biti dublja i samo je pitanje u kojem trenutku će se poklopiti zajednički državni interes. Drugim riječima, i sada postoji poslovna suradnja, između tvrtki, za koju mislimo da nije na dovoljno visokoj razini i može biti bolja. Sutra je moramo pojačati i paralelno s time dati dvije, tri vrlo konkretne ponude za projekte koji su kod nas spremni“, zaključio je ministar.




Pisane vijesti