Predsjednik Vlade Milanović s Barrosom o završnom izvješću o monitoringu: Ta priča je gotova, svoj posao smo obavili

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović boravi u Bruxellesu, gdje se u srijedu sastao s predsjednikom Europske komisije Joséom Manuelom Barrosom. Po završetku sastanka, u izjavi za medije, predsjednik Vlade je rekao da su razgovarali o završnom izvješću o monitoringu, koje je dobro. Najavio je i dolazak povjerenika Štefana Fuelea u Zagreb, 26. ožujka, na sjednicu Vlade koja će se održati u prigodi predstavljanja izvješća. „Ta priča je gotova, svoj posao smo obavili“, rekao je premijer Milanović.

Na novinarsko pitanje je li bilo riječi o hrvatskom kandidatu za povjerenika u Europskoj komisiji, predsjednik Vlade je rekao da se u Hrvatskoj opravdano spekulira s jednim imenom, ali i istaknuo da ne želi „skakati pred rudo“ jer o tome odlučuje predsjednik Komisije i Europski parlament. „Više smo razgovarali o profilu kandidata. Prije završetka izbora za Europski parlament u Hrvatskoj to neće biti tema“, rekao je.

Premijer Milanović ponovio je da mu je važno da se izbori za Europski parlament, jer se prvi puta održavaju u Hrvatskoj, održe odvojeno od nekih drugih izbora. „Da hrvatski građani vide što nudimo, koga nudimo, tko su ti ljudi, koje pozicije će zastupati u Europskom parlamentu, da se to negdje ne sakrije sa strane u nekakvoj općoj gužvi zajedno s nekim velikim izborima, jer i ovo su, u stvari, veliki izbori“. Rekao je da očekuje da će na ove izbore izići manje birača nego na parlamentarne ili predsjedničke. „To je naprosto tako. Moramo ljudima objašnjavati što je Europski parlament, a znate koliko je Europski parlament kompliciran, on nije klasični parlament. On je sve važniji i važniji, međutim razina odlučivanja u Europskom parlamentu nije kao u nacionalnom parlamentu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da mnoge ljude to neće zanimati, a na političarima je da im to približe i objasne zašto je to važno. „Mi ćemo se potruditi da motiviramo ljude i da im objasnimo da je to važno, da nametnemo neke teme“.

U vezi s odobrenjem privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj, predsjednik Vlade izrazio je uvjerenje da će se i to pitanje riješiti do kraja ožujka. „Desetljećima se to pitanje ne rješava, mi gradimo brodove, gradili smo ih i kao država, u državnim brodogradilištima i prodavali ispod cijene gradnje, dakle to su bili svjesni gubici. U međuvremenu mnoge su industrije propadale, a da ih država nije spašavala, dok je brodogradnju spašavala i spašava do zadnjeg trenutka i nakon njihove privatizacije, kao što vidite u Brodosplitu gdje novi vlasnik ima još neko vrijeme državne potpore da bi premostio ovo teško stanje. Vjerujem da će i 3. maj završiti kao što smo planirali, kao dio Uljanika koji je dokapitaliziran prije toga da bi mogao kupiti 3. maj, da će i 3. maj nastaviti tamo gdje je počeo prije 150 godina, kao jedno od vodećih brodogradilišta u Europi“, kazao je premijer Milanović.

Predsjednik Vlade rekao je i da je jedan od prvih ciljeva Hrvatske, nakon ulaska u Europsku uniju, ulazak u Schengen što prije. „To možda možemo i do kraja mandata moje vlade. To je politički cilj“, zaključio je predsjednik Vlade Zoran Milanović.



Pisane vijesti