Ministar Mrsić: Želimo sindikate kao partnere koji će zajedno s nama pomoći da Hrvatska krene naprijed

Danas je u Banskim dvorima potpisan Sporazum o promjeni visine plaća zaposlenih u državnim i javnim službama između Vlade Republike Hrvatske i sindikata državnih i javnih službi.

U izjavi novinarima nakon potpisivanja, ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić izrazio je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, istaknuvši da su pregovori bili teški, ali i u dobroj vjeri. „Ono što nam je drago da smo potpisali sporazum koji i jednoj i drugoj strani jamči, da u onom trenutku kada situacija u državi bude bolja i kada u proračunu budemo imali prostora, sjednemo za stol i počnemo pregovore o povišenju plaća u državnim i javnim službama“, kazao je. Naglasio je da je ovaj Sporazum jedna kvalitetna osnova za sve buduće sporazume u državi jer uvažava zahtjeve sindikata, a s druge strane, i sindikati uvažavaju stanje u državi i mogućnost državnog proračuna. Ponovio je da nema pobijeđenih i pobjednika, istaknuvši da su ovaj Sporazum potpisali skoro svi predstavnici sindikata iz državnih i javnih službi, dodavši da se nada da ovakvi sporazumi neće biti iznimka nego pravilo. „Kada potpisujemo, potpisujemo ono što možemo ostvariti i ono za što smo stvarno sigurni da možemo isplatiti“, rekao je ministar Mrsić. Naglasio je da je Vlada opredijeljena za socijalni dijalog i razgovore na ravnopravnoj osnovi, izrazivši nadu za vrlo brzim zaključenjem sporazuma o socijalnom miru između državnih i javnih službi. Naglasio je da je Vladi izuzetno važno svako radno mjesto te će učiniti sve da se ona i očuvaju. Najavio je da će se u rujnu razgovarati o isplati božićnica i regresa za 2014. godinu. „Socijalni dijalog se nastavlja i tako će biti tijekom mandata ove Vlade. Želimo imati sindikate kao partnere koji će zajedno s nama pomoći da Hrvatska krene naprijed“, zaključio je ministar Mirando Mrsić.

„Ja se nadam i vjerujem da će Vlada poštivati Sporazum i da će u vrijeme važenja Sporazuma za pitanja koja smo uredili imati socijalni mir“, kazao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

„Nakon teških pregovora došli smo do dogovora“, rekao je Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske. „Nije bilo jednostavno, niti je bilo lako, nadam se da smo kroz ovo vjerodostojno tumačenje zaista uklonili bilo kakve moguće izvore nesporazuma“, nastavio je, također naglasivši da već u rujnu ove godine treba krenuti s pregovorima o materijalnim pravima u idućoj godini.

Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, rekla je da je ovo sporazum svih javnih i državnih službi, koji još jedanput potvrđuje ono što je već definirano, ali je sada prošireno, i jamstvo svim zaposlenicima u javnim i državnim službama da do kraja ove godine, što se tiče materijalnih prava, ostaje status quo.



Pisane vijesti