Predsjednik Vlade Milanović o postupku javne nabave automobila: Realne brojke su znatno manje od onih o kojima je javnost pogrešno informirana

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović uvodno je, na današnjoj press konferenciji na temu postupka javne nabave automobila, pojasnio da se ništa ne mijenja u odnosu na ono što je rekao jučer, odnosno da će najskuplji automobili biti na usluzi policiji i državnom protokolu, dok će ministri dobiti automobile srednje klase. Međutim, naglasio je da je potrebno iznijeti precizne podatke.

„Iznos od 650 tisuća kuna nije cijena automobila. Dakle, to su ukupni troškovi kroz pet godina, zajedno sa svim ratama leasinga i s troškovima održavanja“, rekao je predsjednik Vlade ističući da se radi o ukupnom agregatu svih troškova. „Cijena najskupljih vozila s PDV-om, kada se isključi održavanje i kamata, je cca 450 tisuća kuna. Kada od toga oduzmete davanja državi, koja se vraćaju u državni proračun, a to je u slučaju najskupljih automobila zajedno s posebnim porezom na motorna vozila, trošarinom i PDV-om, 190 tisuća kuna, dođete na 270 tisuća kuna, što je cijena vozila od strane prodavača“, rekao je premijer Milanović. Što se tiče vozila srednje klase, predsjednik Vlade pojasnio je da je 350 tisuća kuna iznos ukupnih troškova svih leasing rata, koje uključuju održavanje i kamatu, a da je neto cijena automobila 207 tisuća kuna, a kada se od nje odbiju svi porezi, trošarine i davanja onda je to 120 tisuća kuna. Naglasio je da je ovo važno da bi se izbjegle manipulacije informacijama. „Mi smo reagirali u dobroj vjeri, pomalo i šokirano, jer se zaista nismo bavili tim detaljima. Bavimo se puno važnijim stvarima, za što nam treba puno vremena i koncentracije pa onda možemo ovako, da se tako izrazim, dobroćudno nasjesti na prvu“. Dodao je da treba razlikovati što je leasing, što je operativni leasing, što je ostatak vrijednosti, što je rata leasinga, nabavna cijena vozila, cijena vozila s PDV-om i koliki su ovdje popusti dobiveni. Istaknuo je da se i dalje radi o odličnim ili jako luksuznim automobilima kojima u ovoj, ali i u svakoj drugoj situaciji, nije mjesto u ministarstvima, ali ovo su realne brojke. One su znatno manje od onih o kojima je javnost bila pogrešno informirana prije dva dana. „To je i dalje jako puno novaca koje si mnogi ljudi u Hrvatskoj ne mogu priuštiti, ali to su činjenice“.

Upitan je li točno da će se državnim dužnosnicima umanjiti plaća za 5 do 10 posto, predsjednik Vlade rekao je da o tome ozbiljno razmišlja i da će donijeti odluku ovih dana.



Pisane vijesti