Predsjednik Vlade Milanović u Londonu: Reforme počinju sada

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je u Londonu na investicijskom forumu Europske banke za obnovu i razvoj „Investiranje u Zapadni Balkan“. Predsjednik Vlade osvrnuo se u svom govoru na razdoblje koje je prethodilo svjetskoj krizi, kazavši da se gospodarski rast uzimao zdravo za gotovo, te da je Republika Hrvatska dosegla status srednje visoko razvijene zemlje, ali zahvaljujući recesiji, vratili smo se 45 godina unatrag.

„Prošli smo kroz najduže, najteže pregovore u povijesti Europske unije“, kazao je premijer. Dodao je da vjeruje da je to bilo dobro za Hrvatsku, jer je donijelo potrebne zakonske izmjene koje su bile neizbježne, ali za koje nam je nedostajalo hrabrosti, odlučnosti i odvažnosti. „To još nisu reforme“, naglasio je premijer, objasnivši da se reforme postižu kada se dosegne točka u kojoj se svi slažu da žive po tim pravilima i poštuju ih, prihvaćaju na dnevnoj bazi. „Reforme počinju sada, moramo se promijeniti, a te promjene moraju biti velike“, rekao je premijer Milanović. Kazao je da moramo podržavati i poticati izvoz, ali ne samo roba, već i usluga. Zaključio je da ono što mi trebamo danas nije tsunami, već jednu stabilnu, ali visoku plimu, koja će nositi sve brodove, kako velike, tako i male.

Predsjednik Vlade Milanović, odgovarajući na pitanja novinara, kazao je da Hrvatska od EBRD-a može očekivati isto kao i dosad, ulaganja u javna poduzeća, infrastrukturu, srednja i mala poduzeća. Što se tiče Zakona o radu, kazao je da je potreban dijalog sa sindikatima: „Naša intervencija i prijedlog kad je riječ o radnom zakonodavstvu je vrlo skromna, moramo mijenjati stvari, ali ne na silu, kad se ta galama stiša, onda ćemo valjda moći konačno razgovarati“. Premijer Milanović kazao je i da su prilike za investicije u turizmu ogromne te da je vrijeme da se u toj grani počne konkretno zarađivati novac.

Što se tiče Ine, predsjednik Vlade potvrdio je da ruski investitori imaju interes za kupnju, ali da to „nije pitanje koje ne bi privuklo interes naših europskih partnera. Ambicija svakog investitora je potpuno logična, moramo vidjeti, možda postoji zainteresiranost s druge strane“. Zaključio je da će se prema tome odlučivati što država, kao vlasnik manje od 50 posto dionica Ine u ovom slučaju, hoće i može, ali i „čime raspolaže Mol, o tome odlučuje MOL“, kazao je.

„Imamo plan A i plan B, razgovarat ćemo s Europskom komisijom“, rekao je premijer na upit o rebalansu proračuna. „Još uvijek ne mogu o tome reći sve, ali ne radi se ni o kakvim receptima iz šešira, bitno je da moramo malo povećati prihodovnu stranu, smanjiti rashodovnu i naći se negdje na pola“. I na kraju, na upit o odnosima s ministrom financija Linićem, predsjednik Vlade rekao je da se ta tema danima neodgovorno i ispod žita gura u medije, te zaključio da ako ona ili onaj tko to radi „smatra da o tome treba govoriti, neka javno govori“, a on je o tome još prije tri tjedan rekao sve što je imao.



Pisane vijesti