Predsjednik Vlade u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Canberri: Odnose Hrvatske i iseljeništva moramo graditi na novim temeljima

Predsjednik Vlade Zoran Milanović boravi u Canberri gdje je, između ostalog, posjetio Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Australiji te se susreo s hrvatskom zajednicom.

„Ulaskom u Europsku uniju od Hrvatske pokušavamo stvoriti državu koja će biti jača nego što je bila dosad. Imamo svoju državu i instrumente te države. Imamo susjede s kojima smo imali uspone i velike padove u odnosima i s njima moramo živjeti, ali nismo nikada bili mirniji i sigurniji nego što smo danas“, istaknuo je predsjednik Vlade u prigodnom govoru. Podsjetio je da je Hrvatska članica Europske unije i NATO saveza. „Što god se događalo i što god nam radili u povijesti, to više nije moguće“, dodao je.

Premijer Milanović osvrnuo se i na krizu u Europi, pojasnivši da su i države s kojima Hrvatska graniči, također zahvaćene krizom. „To ima utjecaja na svaku kunu koju stvaramo“, kazao je, dodavši da se neka pravila u zemlji moraju mijenjati, poput „pravila da su neke stvari besplatne i da možemo preživjeti na dug. Istaknuo je da se računi moraju plaćati, a dugovi vraćati. „To je za mene u ovom trenutku definicija što znači biti pametan i odgovoran. Dokle god ne ostvarimo uvjete za stabilan i čvrst rast, da svake godine zarađujemo više, ali ne tako da se zadužujemo u inozemstvu, do tada ćemo biti podložni pritiscima“, rekao je, pojasnivši da pri tom misli na Europsku komisiju i MMF te sve one koji razmišljaju birokratski. „Kada smo stvarali državu, većina nas, nismo je vidjeli samo kao birokratsku kategoriju i administraciju, nego kao jednu sponu koja čvrsto veže i koja neće trajati kratko“, naglasio je.

Podsjetio je da je u dvadeset i tri godine prvi predsjednik hrvatske Vlade koji je posjetio Australiju. „Nismo došli ni po čiji novac. Ako želite ulagati u Hrvatsku, učinit ćemo sve da uložite. Nismo došli ni kao političari, po vaše glasove“, ponovio je predsjednik Vlade. Naglasio je da je došao kako bi razgovarao s Australcima, ali prije svega zato što u Australiji i na Novom Zelandu živi veliki broj Hrvata. „Na takvim novim temeljima možemo i moramo graditi odnose Zagreba odnosno Hrvatske i našeg iseljeništva“, zaključio je.



Pisane vijesti