Novozelandski premijer John Key o posjetu predsjednika Vlade Zorana Milanovića

Predsjednik Vlade Zoran Milanović stigao je u službeni posjet Novom Zelandu na poziv premijera Novog Zelanda Johna Keya.

Premijer John Key novozelandskim je medijima najavio sutrašnji susret s hrvatskim premijerom. "Hrvatska je najnovija članica Europske unije i ja se radujem razgovorima s premijerom Milanovićem o hrvatskim pogledima na europsku regiju", rekao je Key

"Posjet će ujedno biti i prilika za razvoj trgovinskih i poslovnih odnosa na postojećim dugogodišnjim vezama naših dviju zemalja, utemeljenih na snažnoj hrvatskoj zajednici na Novom Zelandu" istaknuo je. "Prošlogodišnje produženje „visa waiver“ programa za hrvatske posjetitelje Novog Zelanda prikladno je priznanje naših povijesnih veza i razvoja odnosa dviju zemalja", dodao je Key.

Ovaj vizni program hrvatskim državljanima omogućuje tromjesečni turistički ili poslovni boravak na Novom Zelandu bez viza.

Predsjednik Vlade Milanović sutra će, nakon susreta s novozelandskim premijerom, nazočiti potpisivanju Dogovora o Programu radnog odmora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Novog Zelanda, koji će omogućiti mladim ljudima obiju zemalja putovanje i rad do godine dana u Novom Zelandu, odnosno u Hrvatskoj.

Predsjednik Vlade Milanović održat će i predavanje na Sveučilištu u Aucklandu, položiti vijenac u Dvorani sjećanja na Drugi svjetski rat, susresti se s liderom oporbe Davidom Cunliffeom, te nazočiti svečanoj večeri koju u njegovu čast priređuje predsjednik Vlade Novog Zelanda John Key.

Ministar obrane Ante Kotromanović koji se nalazi u pratnji premijera Milanovića odvojeno će se susresti s ministrom obrane Novog Zelanda, Jonathanom Colemanom.



Pisane vijesti