Predsjednik Vlade Milanović o decentralizaciji: Moramo težiti zdravom i dobrom održivom prosjeku u cijeloj Hrvatskoj

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je, u povodu 30. ožujka – Dana Statuta Istarske županije, na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije u Poreču.

Kazao je da Istra po pitanju decentralizacije može više od drugih, te da je upravo zbog toga decentralizacija asimetrična, jer ne može je svatko provoditi na isti način. Napomenuo je da Vlada o tome razgovara te da će je početi provoditi, jer „moramo težiti zdravom i dobrom održivom prosjeku u cijeloj Hrvatskoj, koja ne može živjeti samo od turizma". Također je rekao da nasreću, ali istodobno i nažalost, Istra previše odskače od hrvatskog prosjeka i da to u Istri moraju shvatiti kao Božji dar, ali i kao veliku obvezu.

Nakon sjednice, odgovarajući na novinarska pitanja, rekao je da u ovom trenutku vjeruje gradonačelniku Grada Vukovara Željku Sabi, ali je naglasio da je sud na kraju taj koji će i njega natjerati da zauzme definitivan stav. Na upit o izručenju Zdravka Mustača i Josipa Perkovića Njemačkoj, premijer je kazao da zna što piše u zakonu, jer ga je pročitao i osobno potpisao. „Sud može odlučiti što god hoće i ne može mu nitko ništa. Međutim, tu postoji odgovornost Vlade i zakonodavca, a to je Sabor, da reagira i da stvari vrati u nekakvu ravnotežu, odnosno balans", kazao je. Istaknuo je da kao premijer štiti hrvatsku državu, pravni poredak, hrvatske zakone i integritet hrvatskog Sabora.

Upitan da komentira današnje prosvjede Gorana protiv donošenja novog zakona o regionalnom razvoju, premijer je kazao da će Vlada napraviti sve što je moguće, maksimalnim angažmanom pokušati popraviti stanje, te da se to upravo i radi, putem europskih fondova.



Pisane vijesti