Predsjednik Vlade na sjednici: Povjerenje građana u rad Porezne uprave mora biti neupitno, to je naša odgovornost prema građanima

„Povjerenje građana u rad Porezne uprave mora biti neupitno“, uvodno je poručio predsjednik Vlade Zoran Milanović otvarajući 150. sjednicu Vlade Republike Hrvatske, te dodao da one koji to povjerenje ruše treba udaljiti iz sustava.

„Za to se ne čekaju sudske odluke, tu djelujemo sami i to je naša odgovornost prema građanima, radi se o vjerodostojnosti“, kazao je premijer Milanović i pojasnio da je u konkretnom slučaju Sisačko-moslavačke županije Porezna uprava u nekoliko navrata donosila dokumente s procjenom vrijednosti nekretnina. Stoga je zatražio od Ministarstva financija da u najkraćem roku, još jednom, utvrdi proceduru koja se provodila, podvrgne je internoj reviziji i objasni „nama i hrvatskoj javnosti“ zašto je nešto procijenjeno koliko je procijenjeno. „Ukoliko odgovor ne bude zadovoljavajući, oni koji su za to odgovorni će snositi sankcije“, zaključio je premijer.

Vlada je u Sabor uputila Konačni prijedlog zakona o zaštiti na radu (EU). Zamjenik ministra rada i mirovinskog sustava Božidar Štubelj naglasio je da je Zakon „u potpunosti horizontalno usklađen s ostalim propisima koji su dijelom povezani s materijom zaštite zdravlja i sigurnosti radnika“. Osnovni je cilj Konačnog prijedloga zakona je smanjiti broj ozljeda na radu i profesionalnih bolesti, unaprijediti način izvješćivanja o štetnim događajima na radu uvođenjem središnje evidencije podataka u vezi sa zaštitom na radu te osigurati da podatke obvezno dostavljaju sve inspekcije i druga tijela koja nadziru radne uvjete u pojedinim djelatnostima. „Zakon je dobio i podršku socijalnih partnera“, zaključno je dodao zamjenik ministra.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić predstavila je Prijedlog zakona o privremenom uzdržavanju. Dosada je to pitanje bilo regulirano Obiteljskim zakonom, a sada je izdvojen u poseban zakon, uvodno je kazala potpredsjednica Vlade te pojasnila: „Išli smo za rješenjima koja mogu pomoći prvenstveno u zaštiti djeteta čiji jedan od roditelja ne plaća uzdržavanje i koji na takav način definitivno nema određenu zaštitu koju bi trebao imati.“ Jedna je od novina spomenutog Prijedloga zakona da je smanjen rok za podnošenje zahtjeva za privremeno uzdržavanje na tri mjeseca, a ugrađena je i odredbu da Centar za socijalnu skrb svakih godinu dana donosi rješenje koje nalaže obvezniku uzdržavanja da vrati sredstva Republici Hrvatskoj koja su isplaćena temeljem privremenog uzdržavanja, čime je „pojačana je procesna poziciju Državnog odvjetništva koje zastupa Republiku Hrvatsku“, istaknula je potpredsjednica Vlade Opačić.

Vlada je raspravljala i o Prijedlogu uredbe o postupku i uvjetima ostvarivanja prava u provedbi Programa pomoći Vlade Republike Hrvatske za povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu, kojom se uređuje postupak i uvjeti za ostvarivanje prava u provedbi Programa pomoći Vlade Republike Hrvatske za povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu kroz darovanje osnovnog građevinskog materijala u svrhu popravka, obnove ili izgradnje u ratu oštećenih ili uništenih kuća u Bosni i Hercegovini. Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić pritom je istaknula da je od početka Programa pomoći zaprimljeno ukupno 9.105 zahtjeva za darovanje građevinskog materijala , a od tog je broja zahtjeva izdano ukupno 3.780 suglasnosti o ostvarivanju prava na stambeno zbrinjavanje, od čega je isporučeno i uključeno u isporuke ukupno 3.163 predmeta, dok je u postupku projektiranja je 617 predmeta. Nadalje, prva potpredsjednica Vlade obavijestila je članove Vlade da je UNHCR, visoki povjerenik za izbjeglice Ujedinjenih naroda, preporučio da se Hrvatskoj dokine status produžene izbjegličke krize, te dodala kako je riječ o logičnoj odluci. „S obzirom da je sada pitanje odgovornosti prema našim vlastitim građanima isključivo na nama, sve vezano uz obnovu i završetak tog procesa i završetak povratka svih ljudi koji su se deklarirali da se žele vratiti sada je naša direktna obaveza i izvršit ćemo je do kraja, bez obzira što nam je priznat status zemlje koja nema više izbjegličku krizu“, istaknula je potpredsjednica Vlade Pusić. „Podržavam, i dodajem da je to više od obaveze, to je nešto što držimo vrijednim i dobrim, kao što smatramo da je dobro uređivati status nacionalnih manjina i manjinskih grupa u zemlji našim izborom na razini na kojoj to radimo te suprotstaviti se svakom pokušaju gaženja toga“, zaključno je dodao predsjednik Vlade Milanović.

Dana je suglasnost na „Smjernice plana restrukturiranja društva HŽ Cargo d.o.o. za razdoblje 2014. – 2018.“. „Plan restrukturiranja je jedini način da HŽ Cargo na liberaliziranom tržištu, dakle gdje već sad postoji jedan drugi neovisni operater, opstane“, rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Pojasnio je da će, nakon usvajanja Plana restrukturiranja, država preuzeti 800 milijuna kuna obaveza HŽ Carga, koji će, nažalost, morati smanjiti broj zaposlenih. „Već sada je smanjio bruto plaću za 14 posto, a ono što je najvažnije, jedan dio ovisnih društva koji su u vlasništvu HŽ Carga bit će ili privatizirano ili pripojeno matici“, nastavio je ministar i naglasio da je cijeli plan rađen vrlo konzervativno, što znači da je rađen s pretpostavkom daljnjeg pada prometa od 14 posto. „Jedan dio plana restrukturiranja je kratkoročan kredit, od godinu dana, na iznos od 250 milijuna kuna, koji služi za otpremnine i za plaćanje obaveza dobavljačima i koji bi se sukladno Planu restrukturiranja u roku godine dana trebao zamijeniti za dugoročni kredit bez državnog jamstva“, rekao je obrazlažući odluku o davanju suglasnosti HŽ Cargu za kreditno zaduženje kod zajednice ponuditelja Hrvatske poštanske banke d.d., i Croatia banke, kao i davanju državnog jamstva za navedeni kredit.

Vlada je donijela rješenje o istovremenom raspuštanju Gradskog vijeća Grada Vukovara i razrješenju gradonačelnika Grada Vukovara i njegovih zamjenica. Ministar uprave Arsen Bauk pojasnio je da krajem prošle godine Gradsko vijeće Grada Vukovara nije donijelo proračun, nego odluku o privremenom financiranju. „Budući da do 31. ožujka nije donesen proračun, sukladno Zakonu o lokalnoj samoupravi, raspušta se Gradsko vijeće i razrješuje gradonačelnik te kreće u proceduru za raspisivanje izbora, a Vladin povjerenik će preuzeti dužnost gradonačelnika“.

„Prije četiri dana smo obilježili Svjetski dan zdravlja, tema ovogodišnjeg bile su bolesti koje se prenose vektorima, primjerice komarcima, pa je na tom tragu i ova odluka“, rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna za 2014. godinu Gradu Osijeku, radi sufinanciranja dijela troškova za suzbijanje najezde komaraca na području grada. „Nažalost, proteklih godina se događa situacija, osobito preko ljeta, koja značajno smanjuje kvalitetu života u gradu i cijeloj županiji, a da ne govorim o bolestima koje prenose komarci“, kazao je ministar. Rekao je da je Grad Osijek osigurao 4,5 milijuna kuna za to, a Ministarstvo zdravlja predlaže da se iz proračunske zalihe, upravo zbog pravodobnog tretiranja larvi komaraca da im se ne dozvoli razvoj, sufinancira u ukupnom iznosu od 5 milijuna kuna. „Osječko-baranjska županija već godinama ne osigurava sredstva u svom proračunu“, dodao je ministar i podsjetio da je slična situacija bila u Vukovaru prije godinu i pol dana.

„Pristali smo sufinancirati, mada za ubuduće i gradovi trebaju odrediti svoje prioritete, jer ovo se ne bi trebalo pretvoriti u kontinuiranu praksu“, rekao je predsjednik Vlade Milanović. Kazao je da već godinama država uskače, kao što će i ove godine, ali bi jedinice lokalne samouprave trebale u godišnjem planiranju sredstava voditi računa da je to nešto što je stvarna potreba stanovnika. „U svakom gradu i svakom dijelu Hrvatske postoji neka posebna, drugačija potreba, a naša sredstva su ograničena. Apeliram na sve jedinice lokalne samouprave da planiraju svoje vitalne potrebe, dakle, država može iznimno pomoći i uskočiti, ali to ne može postati pravilo svake godine“, zaključio je.



Pisane vijesti