159. telefonska sjednica Vlade Republike Hrvatske

Vlada Republike Hrvatske održala je danas, 17. svibnja 2014., telefonsku sjednicu na kojoj je, na temelju članka 12. Zakona o sudjelovanju pripadnika oružanih snaga Republike Hrvatske, policije, civilne zaštite te državnih službenika i namještenika u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu (Narodne novine, br. 33/2002, 92/2010 i 73/2013), donijela Odluku o upućivanju pripadnika vatrogasnih postrojbi i postrojbi civilne zaštite Republike Hrvatske u misiju pružanja žurne pomoći poplavama pogođenim područjima Republike Srbije.

Vatrogasne i postrojbe civilne zaštite upućuju se s ciljem spašavanja ugroženog stanovništva iz poplavljenih područja i potpore nadležnim institucijama Republike Srbije.

Postrojbe koje se upućuje u Republiku Srbiju su:

- Državna intervencijska postrojba civilne zaštite Državne uprave za zaštitu i spašavanje (u daljnjem tekstu: DUZS) od 5 pripadnika, 2 vozila i 2 čamca te dodatna oprema,

- Državna vatrogasna intervencijska postrojba DUZS od 10 pripadnika, 3 vozila.

Vlada je zadužila DUZS da osigura potrebnu logističku potporu navedenim postrojbama te koordinira sve njihove aktivnosti s nadležnim institucijama Republike Srbije. Financijska sredstva potrebna za provedbu misije iz točke I. ove Odluke osigurana su u okviru Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu i projekcija za 2015. i 2016. godinu, na pozicijama DUZS. Izvješće o rezultatima misije izradit će DUZS u roku od 45 dana od završetka misije iz točke I. ove Odluke i dostaviti ga Vladi Republike Hrvatske.

Vlada Republike Hrvatske također je danas, uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske , donijela Odluku o izmjeni Odluke o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći, od 15. svibnja 2014., kojom se produžuje vrijeme angažiranja u Bosni i Hercegovini dvaju helikoptera Hrvatske vojske s posadama te pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske do 19. svibnja 2014. godine u 19:00 sati.