Reakcija na navode vezane uz Udrugu maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata u središnjem Dnevniku Hrvatske televizije od 29. listopada 2006. godine

U povodu navoda vezanih uz Udrugu maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata u središnjem Dnevniku Hrvatske televizije od 29. listopada 2006. godinkako maloljetni branitelji „nigdje nisu ni evidentirani kao braniteljpa za razliku od drugih nemaju pravo na braniteljske povlasticmirovinu ili dionice“, te kako ih je „država danas gotovo zaboravila“ Ministarstvo obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti smatra potrebnim reagirati.

U povodu navoda vezanih uz Udrugu maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata u središnjem Dnevniku Hrvatske televizije od 29. listopada 2006. godine, kako maloljetni branitelji „nigdje nisu ni evidentirani kao branitelji, pa za razliku od drugih nemaju pravo na braniteljske povlastice, mirovinu ili dionice“, te kako ih je „država danas gotovo zaboravila“ Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti smatra potrebnim reagirati.
U pogledu statusa hrvatskog branitelja za maloljetne dragovoljce Domovinskog rata, napominjemo kako je, sukladno Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, neupitan status i prava svakoga tko je kao dragovoljac i pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske organizirano sudjelovao u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske u vremenu od 5. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996. godine.
Što se pak tiče dijela zahtjeva o automatskom priznavanju statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida za maloljetne dragovoljce iz Domovinskog rata ističemo kako je Pravilnikom o utvrđivanju postotka oštećenja organizma HRVI iz Domovinskog rata određeno da se hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata i osobi koja je u vrijeme Domovinskog rata kao maloljetnik ili zatočenik u neprijateljskom logoru ili sličnim uvjetima zatočeništva, bio izložen teškim životnim uvjetima i zbog toga je nastupilo oštećenje organizma psihosomatskoga karaktera, postotak oštećenja organizma predviđen u Listi može povećati za 10% do 30%. Ministarstvo je, stoga, radi potpune zaštite prava maloljetnika koji su kao hrvatski branitelji sudjelovali u Domovinskom ratu, poslalo okružnicu svim Liječničkim povjerenstvima, kako bi isti opširnije u obrazloženju naveli ispunjava li maloljetna osoba navedene uvjete iz Pravilnika, a ukoliko ne, Liječničko povjerenstvo će podrobno obrazložiti razloge zbog kojih nisu primijenili vezane odredbe Pravilnika.
Ministarstvo održava stalnu suradnju s Udrugom maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata te podsjećamo kako je upravo 23. rujna 2006. godine na skupu Udruge „Dječaci ratnici“ održanom u Vukovaru, kao izaslanik potpredsjednice Vlade i ministrice Jadranke Kosor, sudjelovao dr. Mladen Lončar, načelnik pri Upravi za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji.
U pogledu najava kako će Udruga vratiti Ministarstvu dodijeljenih 5.000,00 kuna dužni smo ukazati kako to nije niti moguće, iz jednostavnog razloga što Udruga nije niti prihvatila sredstva odobrena od strane Ministarstva. Postupajući u skladu s uvjetima iz javnog poziva za financiranje udruga proisteklih iz Domovinskog rata u 2006. godini, Povjerenstvo je Udruzi, kao novoosnovanoj udruzi koja djeluje na lokalnoj razini i koja nema razgranatu mrežu ustrojbenih oblika, odobrilo inicijalna sredstva kao znak otvorenosti za buduću suradnju, u iznosu od 5.000,00 kuna na ime programa Tribine „Izgubljeno dječaštvo ne znači izgubljenu mladost“. Napominjemo kako je ovakva odluka donesena iz razloga što Udruga nije zadovoljila kriterije iz Javnog poziva potrebne za Udruge koje djeluju na državnoj razini, s obzirom da je iz dostavljene dokumentacije bilo razvidno kako je riječ o lokalnoj udruzi. Udruzi je dostavljen na potpis Ugovor o financijskoj potpori za odobreni program, no isti nije htjela potpisati, te ga je i vratila Ministarstvu.




Pisane vijesti