Potpredsjednica Vlade na dodjeli stanova za stradalnike Domovinskog rata u Varaždinu

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uručila je danas u Varaždinu ključeve i rješenja za useljenje u 55 stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uručila je danas u Varaždinu ključeve i rješenja za useljenje u 55 stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata.
Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor rekla je kako za ovaj projekt stambenog zbrinjavanja 55 hrvatskih ratnih vojnih invalida koji imaju od 20% do 70% invalidnosti, kupnjom dvaju stambenih objekata, hrvatska Vlada izdvojila oko 31 milijun kuna. Pritom je najavila i skoru dodjelu 113 stanova za stradalnike iz Domovinskog rata u Zagrebu i dodjelu stanova u Slavonskom Brodu. Također je napomenula kako je u tijeku gradnja 157 stanova, a u planu gradnja još oko 300 novih stanova u čitavoj Hrvatskoj čime se kontinuirano nastavlja stambeno zbrinjavanje hrvatskih ratnih vojnih invalida i članova obitelji smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. U tom smislu podsjetila je kako je u mandatu ove Vlade smanjena cijena stana za stradalnike iz Domovinskog rata na područjima od posebne državne skrbi i mjestima manjim od 20 tisuća stanovnika za 30%.
Potpredsjednica Kosor podsjetila je i na sve drugo što je učinjeno za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji u protekle dvije i pol godine. Podsjećajući kako je donesen novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u koji su unesene mnoge novine, kao što je primjerice institut najniže zaštićene mirovine za hrvatske branitelje, napomenula je kako je po prvi puta, u mandatu ove Vlade, izrađen i Jedinstveni registar hrvatskih branitelja koji je poslužio kao ključna osnova za daljnje funkcioniranje Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, koji danas ima ukupnu vrijednost od 2 milijarde i 165 milijuna kuna. Podsjetila je i na provođenje novog Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u mandatnom razdoblju ove Vlade za koji je u 2006. godini osigurano 35 milijuna kuna, skrb o 100%-tnim HRVI I. skupine kojima je u 2004. godini dodijeljeno 44 automobila, u 2005. godini 148 automobila, a u ovoj godini ukupno će im se dodijeliti 141 automobil. Također je rekla kako je pokrenut i projekt liječenja 100%-tnih HRVI I. skupine u hiperbaričnoj komori.




Pisane vijesti