Predsjednik Vlade RH s predsjednikom EBRD-a

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. Ivo Sanader razgovarao je danas s Jeanom Lemierreom, predsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. Ivo Sanader razgovarao je danas s Jeanom Lemierreom, predsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Svrha posjeta predsjednika EBRD-a je davanje podrške Vladi na putu u EU te daljnji razgovori o budućim aktivnostima EBRD-a u RH. EBRD je do danas u Republiku Hrvatsku investirala 1,3 milijarde EUR, i to putem zajmova javnom i privatnom sektoru, ali i ulaganjima u kapital privatnih tvrtki.

Jean Lemierre naglasio je dobre odnose EBRD-a i Vlade, iskazao zadovoljstvo napretkom Republike Hrvatske i istaknuo spremnost EBRD u podupiranju svih budućih aktivnosti koje će pomoći pri pristupanju Europskoj uniji.

Dogovoreno je da će se EBRD u idućem razdoblju posebice podupirati infrastrukturne projekte lokalne samouprave, posebice one koje će se moći sufinancirati iz pretpristupnih fondova Europske unije, te će nastojati povećati iznos ulaganja u kapital hrvatskih privatnih tvrtki radi povećanja izvoza i širenja njihova poslovanja u regiji.

EBRD će nastaviti podupirati prioritetne javne projekte kao što su dovršetak izgradnje autoceste Rijeka – Zagreb, izgradnju riječke obilaznice te modernizaciju Luke Ploče. Potpisivanje sva ta tri javna projekta očekuju se tijekom 2006. godine.

Jean Lemierre je potvrdio da će zajam za dovršetak autoceste Rijeka – Zagreb po prvi puta ikad za Republiku Hrvatsku biti odobren uz ročnost od 25 godina (umjesto dosadašnjih 15 godina), što je značajno poboljšanje financijskih uvjeta.



Pisane vijesti