Održani sastanci pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata

Usvajanjem Protokola o kolektivnom pregovaranju za 2006. godinu na današnjoj sjednici započeo je rad pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata javnih službi.

Usvajanjem Protokola o kolektivnom pregovaranju za 2006. godinu na današnjoj sjednici započeo je rad pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata javnih službi.
Predstavnici sindikata javnih službi izrazili su zadovoljstvo ovogodišnjim početkom pregovora prije usvajanja fiskalnih projekcija od strane Vlade RH za razdoblje 2006. – 2008. godine, a zatim i smjernice za pripremu Državnog proračuna za 2006. godinu. Ministar financija Ivan Šuker iznio je informaciju da je na osnovu procjene gospodarskih kretanja, zakonskih i drugih obveza, moguće povećanje mase sredstava državnih i javnih službi, u visini od 3%, odnosno nešto više od 800 milijuna kuna, što znači da bi ukupni iznos troškova za plaće i druga ugovorena materijalna prava zaposlenih u državnim i javnim službama u slijedećoj godini iznosio nešto manje od 25 milijardi kuna.
Predstavnici sindikata zatražili su najmanji rast osnovice plaća s ostvarenim rastom drugih plaća u zemlji te dogovor oko usklađivanja zaostajanja plaća iz prijašnjih godina. Ministarstvo financija dostavit će predstavnicima sindikata odgovarajuću analizu o kretanju mase plaća u razdoblju od 2002. do 2005. godine. Na osnovu današnje rasprave i odgovarajućih dokumenata o visini osnovice i načinu usklađivanja plaća, kao i mogućim rješenjima, rad pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi će se nastaviti polovicom rujna, a u međuvremenu će određene prijedloge pripremiti zajednička radna skupina.
Danas su započeli radom i pregovarački odbori Vlade RH i sindikata državnih službi na kojem su predstavnici sindikata primili informaciju o prijedlogu planskih dokumenata Vlade RH glede dosadašnjih kretanja i mogućnosti povećanja mase sredstava za plaće u slijedećoj godini te je dogovoren nastavak pregovora u prvoj polovici listopada ove godine.




Pisane vijesti