Održana konstituirajuća sjednica Savjeta za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor danas je održana konstituirajuća sjednica Savjeta za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata koji će djelovati pri Ministarstvu obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor danas je održana konstituirajuća sjednica Savjeta za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata koji će djelovati pri Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Na sjednici je usvojen Poslovnik o radu Savjeta te su utvrđena područja djelovanja Savjeta u pogledu savjetovanja u provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, zapošljavanju hrvatskih branitelja, stambenom zbrinjavanju hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, djelovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i ostalih stvari vezanih uz hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji.

Potpredsjednica Kosor izvijestila je članove Savjeta kako je trenutna vrijednost Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, u koji je dosad bez naplate Vlada prenijela po 7% dionica INA-e i 7% dionica T-HT-a, oko 2 milijarde i 883 milijuna kuna. Istaknula je kako su osnovani i Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata s trenutnom vrijednošću od oko 16 milijuna kuna, koji je u ovoj školskoj godini zaprimio 5.708 zahtjeva za stipendiranje, i Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji s trenutnom vrijednošću od oko 25 milijuna kuna. Potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je kroz Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u mandatu ove Vlade zaposleno preko 5.000 hrvatskih branitelja. U pogledu stambenog zbrinjavanja potpredsjednica Kosor rekla je kako je samo tijekom 2006. godine dodijeljeno 417 stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima i članovima obitelji smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Članovi Savjeta izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim postignutim rezultatima te iznijeli prijedloge budućih aktivnosti.



Pisane vijesti