Potpredsjednica Vlade i izaslanstvo hrvatske Vlade na vojnom hodočašću u Louredesu

Izaslanstvo Vlade Republike Hrvatskpredvođeno potpredsjednicom Vlade i ministricom obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadrankom Kososudjeluje u drugom danu 49. međunarodnog vojnog hodočašća u Lourdesu. U izaslanstvu su i ministar obrane Berislav Rončević, te ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin.

Potpredsjednica Kosor i izaslanstvo hrvatske Vlade nazočili su jutros u župnoj crkvi Svete Bernadette u Lourdesu koncelebriranoj Svetoj Misi koju je predvodio vojni ordinarij Juraj Jezerinac. Na kraju Svete Mise potpredsjednica Kosor uručila je, u ime predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanadera, bistu blaženog kardinala Alojza Stepinca gradonačelniku Lourdesa Jean-Pierreu Artiganavu. Upućujući zahvale gradonačelniku Artiganavu na svoj dosadašnjoj pomoći hrvatskim hodočasnicima potpredsjednica Kosor pozdravila je i sve hrvatske sudionike vojnog hodočašća. Napomenuvši kako se i na ovom hodočašću prisjećamo svih poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, potpredsjednica Kosor zahvalila je njihovim obiteljima, kao i svim hrvatskim ratnim vojnim invalidima, na žrtvi koju su dali u stvaranju slobodne Hrvatske.

Nakon Svete Mise potpredsjednicu Kosor, izaslanstvo hrvatske Vlade i izaslanstvo Vojnog ordinarijata primio je gradonačelnik Lourdesa Artiganav, a potom su posjetili dio hrvatskih hodočasnika smještenih u vojnom kampu u Lourdesu.

Potpredsjednica Kosor i izaslanstvo hrvatske Vlade sudjelovat će poslijepodne u Euharistijskoj procesiji, svečanom obredu davanja počasti poginulim vojnicima u ratovima na trgu Peyramale u Lourdesu, te procesiji sa svijećama.

Jučer navečer, prvog dana hodočašća, nazočili su svečanosti otvaranja 49. međunarodnog vojnog hodočašća u bazilici Svetog Pia X.

Za pripadnike hrvatskih vojno-redarstvenih snaga ovo je jubilarno 15. hodočašće u Lourdes u koji organizirano hodočaste vojnici cijelog katoličkog svijeta zadnjih 49 godina. U Lourdesu ove godine na hodočašću sudjeluje ukupno 1.830 pripadnika hrvatske vojske i policije, a među njima je i posebna skupina od 70 hrvatskih branitelja, predstavnika gotovo svih braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata kojima sve troškove puta i boravka financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Među hodočasnicima – braniteljima nalazi se i pet 100% hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine s pratiteljima, za koje je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti osiguralo prijevoz do Lourdesa redovitim zrakoplovnim linijama.



Pisane vijesti