Potpredsjednica Vlade s izaslanstvom iz Dugog Rata u pogledu najavljenih delozacija stanara iz zgrada bivse tvornice legura Dalmacija

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas s predstavnicima Općine Dugi Rat, stanara Hotela za samce «Dalmacija» i zgrade «Domina», te udruga branitelja s područja Općine Dugi Rat, u povodu najavljenih deložacija stanara iz Hotela za samce «Dalmacija» i zgrade «Domina». Radi se o stambenim objektima koje je «Dalmacija» tvornica ferolegura d.d. iz Dugog Rata imala u vlasništvu, a u kojoj su smješteni radnici tvornice, među kojima i određeni broj hrvatskih branitelja s obiteljima. Nakon što je tvornica završila u stečaju, pokrenut je postupak prodaje tih zgrada, te se otvorio problem smještaja radnika koji stanuju u navedenim objektima.

Potpredsjednica Kosor na današnjem je sastanku najavila kako će uputiti dopis Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske sa zahtjevom da preispita sve radnje koje su poduzete prilikom prodaje Hotela za samce «Dalmacija» i zgrade «Domina», stambenih objekata koje je «Dalmacija» tvornica ferolegura d.d. iz Dugog Rata imala u vlasništvu.

Potpredsjednica Kosor ponovila je nazočnima na sastanku kako je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u kolovozu 2006. godine zatražilo popis svih stanara nastanjenih u stambenim objektima koje je «Dalmacija» tvornica ferolegura d.d. iz Dugog Rata imala u vlasništvu, kako bi uvidom u službenu evidenciju utvrdilo tko ispunjava uvjete na stambeno zbrinjavanje prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Na upućenu zamolbu dostavljen je popis 11 stanara koji imaju status hrvatskog branitelja, a uvidom u službenu evidenciju Ministarstva utvrđeno je kako nitko od njih u to vrijeme nije imao status hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata (osim jednog hrvatskog branitelja koji ga je u međuvremenu stekao), čime ni po sadašnjem, ali ni po jednom prijašnjem Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji ne ispunjavaju uvjete za stambeno zbrinjavanje od strane Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Potpredsjednica Kosor rekla je stoga kako Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti nema zakonskih mogućnosti, niti ovlasti, sudjelovati u rješavanju stambenog zbrinjavanja stanara u bivšim objektima «Dalmacije» tvornice ferolegura d.d. u stečaju iz Dugog rata, s obzirom da postupke vezane uz deložaciju vodi nadležni sud u Splitu, i da svi stanari koji su hrvatski branitelji, osim jednog, nemaju status hrvatskog ratnog vojnog invalida. No istaknula je kako je, unatoč svim činjenicama, uputila 31. svibnja 2007. godine Trgovačkom sudu u Splitu zamolbu da, uvažavajući njihov status hrvatskih branitelja te neriješeno stambeno pitanje, sud odgodi deložacije dok ne pronađu drugi odgovarajući smještaj.



Pisane vijesti