Potpredsjednica Vlade na dodjeli vatrogasnih vozila u Učilištu za vatrogastvo

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uručila je danas u Učilištu vatrogastva, zaštite i spašavanja u Zagrebu, kao izaslanica predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanadera, 17 novih vatrogasnih vozila gradonačelnicima, načelnicima općina, te zapovjednicima gradskih i općinskih vatrogasnih postrojbi.

Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor istaknula je kako hrvatska Vlada izuzetno puno značaja polaže vatrogascima kao nositeljima cjelokupnog sustava protupožarne zaštite i zaštite u civilnim nesrećama. Rekla je pritom kako je samo ove godine iz Državnog proračuna osigurano preko 500 milijuna kuna u svrhu osiguravanja sustava protupožarne zaštite i to 120 milijuna kuna za Vladin program nabave vatrogasnih vozila, 65 milijuna kuna za održavanje protupožarnih zrakoplovnih snaga (4 Canadair-a, 5 helikoptera, 1 izviđački zrakoplov), 40 milijuna kuna za potrebe Državne uprave za zaštitu i spašavanje i Hrvatsku vatrogasna zajednica, te oko 300 milijuna za financiranje profesionalnih vatrogasnih postrojbi.

Potpredsjednica Kosor napomenula je kako je osim ulaganja u vatrogastvo putem nabave nove tehnike, uspostavljen i sustav preventivnog djelovanja kao i brzog reagiranja na početne požare s dobro uvježbanim gasiteljima na zemlji i u zraku, čime su općenito stvoreni uvjeti za učinkovitu protupožarnu zaštitu.



Pisane vijesti