Potpredsjednica Vlade s predstavnicima udruga Hrvata u Italiji

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas s Lukom Krilićem, glavnim tajnikom Saveza hrvatskih zajednica u Italiji i predstavnikom moliških HrvatAntoniom Sammartinom, počasnim konzulom Republike Hrvatske u Moliseu, te članovima Povjerenstva za udruge Hrvata u Italiji.

Na sastanku se razgovaralo o položaju hrvatske nacionalne manjine u Italiji, posebice hrvatske manjinske zajednice u Moliseu, radu hrvatskih zajednica u Italiji, te daljnjim načinima suradnje s institucijama u Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednica Kosor poručila je kako će Hrvati u Italiji uvijek imati potporu hrvatske države u očuvanju svog stoljetnog identiteta, te će se u tom smislu i dalje intenzivirati suradnja i pomoć njihovom radu. Podsjetila je kako se je prošlog tjedna sastala i s Damirom Murkovićem, predsjednikom Hrvatske zajednice u Trstu i potpredsjednikom Saveza hrvatskih zajednica u Italiji, s kojim je također razgovarala o položaju hrvatske nacionalne manjine u Italiji i daljnoj suradnji sa Savezom.

Predstavnici hrvatskih udruga u Italiji upoznali su potpredsjednicu Kosor sa svojim znanstvenim, kulturnim i gospodarskim aktivnostima, istaknuvši kako je u planu otvorenje hrvatskog Muzejskog kompleksa “Hižice” u mjestu Mundimitro kod Molisea, izdavanje znanstveno-povijesnih publikacija o povijesti Hrvata u Moliseu i Italiji, te razvoj gospodarsko-turističkih veza između Hrvatske i Molisea, u čemu im je potpredsjednica Kosor dala punu potporu.

Predstavnici udruga Hrvata u Italiji poklonili su potpredsjednici Kosor “Gramatiku moliškog jezika”, te zbornik radova “Malo čudo hrvatsko” koji govori o povijesnim tragovima Hrvata u Rimu.



Pisane vijesti