Potpredsjednica Vlade otvorila je u Donjoj Stubici VI. Seminar korisnika pasa vodiča za slijepe osobe

Potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH Jadranka Kosor otvorila je danas u Donjoj Stubici VI. Seminar korisnika pasa vodiča za slijepe osobe.

Na trodnevnom Seminaru koji se održava u organizaciji Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, pod pokroviteljstvom potpredsjednice Kosor i uz financijsku potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti primarno će se raspravljati o djelovanju klubova korisnika pasa vodiča u unaprjeđenju primjene Zakona o kretanju slijepih osoba uz pomoć pasa vodiča, te ulogama obitelji slijepih i slabovidnih osoba kojima su dodijeljeni psi vodiči.

Izražavajući zadovoljstvo dosadašnjom osobnom suradnjom s Hrvatskom udrugom za školovanje pasa vodiča i mobilitet, od vremena same izrade i donošenja Zakona o kretanju slijepih osoba uz pomoć pasa vodiča, potpredsjednica Kosor dala je punu potporu radu udruge. Istaknula je pritom kako je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u dosadašnjem mandatu svake godine financijski podupiralo projekte udruge, od primjerice dodjele financijskih sredstava za nabavu psa vodiča za djecu s teškoćama u razvoju, do financijske potpore za održavanje ovog seminara, rekavši kako će se potpora nastaviti i u budućnosti.

Osvrnuvši se na dosadašnja postignuća u pogledu zaštite prava i unaprjeđenja uvjeta života osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je u ožujku ove godine, u ime hrvatske Vlade, potpisala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom UN-a, koju je potom ratificirao Hrvatski sabor, čime se Hrvatska svrstala među prve zemlje u svijetu koje su usvojile ovaj važan dokument. Također je podsjetila kako je Vlada donijela i Nacionalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine. Potpredsjednica Kosor napomenula je kako i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti već drugu godinu zaredom provodi Projekt osobnog asistenta za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, kojim je trenutno obuhvaćno 176 osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta.

Potpredsjednica Kosor upozorila je, međutim, na činjenicu da se unatoč dugogodišnjem postojanju Zakona o kretanju slijepih osoba uz pomoć pasa vodiča, još uvijek događaju slučajevi u kojima se uslijed njegovog nepoštivanja ne uvažavaju prava slijepih osoba, te pozvala javnost na razumijevanje i poštivanje prava slijepih osoba.



Pisane vijesti