Potpredsjednica Kosor na predstavljanju Projekta potpore Romima

Potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Jadranka Kosor sudjelovala je danas na predstavljanju Projekta potpore Romima koji se financira kroz program PHARE 2005. Europske unije, uz sufinanciranje državnog proračuna Republike Hrvatske u prostorijama Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj.

Kao predsjednica Povjerenstva Vlade za praćenje Nacionalnog programa za Rome Jadranka Kosor konstatirala je da je Vlada Republike Hrvatske u prošlom mandatu u provođenju Nacionalnog programa za Rome i Akcijskog plana Desetljeća za uključivanje Roma pokrenula niz aktivnosti u suradnji s predstavnicima Roma kako bi se poboljšali uvjeti življenja pripadnika romske zajednice. Sredstva koja se osiguravaju iz državnog proračuna za provođenje Nacionalnog programa i Akcijskog plana Desetljeća iz godine u godinu rastu, istaknula je potpredsjednica Kosor naglasivši da su od 2005. do 2007. godine porasla za ukupno 500 %.

Vlada nastavlja s provođenjem najvažnijih mjera, a to su rješavanja pitanja za unaprjeđenje obrazovanja i stanovanja.
Poboljšanje uvjeta i kvalitete stanovanja pripadnika romske nacionalne započinje uređenjem cjelokupne infrastrukture u romskom naselju Trnovec, a nastavit će se uređenjem i ostalih naselja u Međimurskoj županiji pojasnila je potpredsjednica Kosor. Druga komponenta ovog Projekta je unaprjeđenje obrazovanja Roma, a ono će se provodit na području čitavog teritorija Republike Hrvatske.


Potpredsjednica Kosor zahvalila je Europskoj komisiji na podršci koju je dala Projektu podrške Romima, a koji predstavlja značajnu pomoć cjelokupnoj politici Vlade Republike Hrvatske u rješavanju teškoća s kojima se godinama suočava romska nacionalna manjina.



Pisane vijesti