Potpredsjednica Vlade Adlešič u BiH

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Đurđa Adlešič boravila je u subotu i nedjelju, 13. i 14. prosinca 2008. godine u radnom posjetu Sarajevu i Banja Luci.

Potpredsjednica Adlešič je posjetila samostan sestara Karmelićanki, a obišla je i Župu na Stupu te nazočila Svetoj misi koju je predvodio kardinal Vinko Puljić. Tijekom boravka u BiH potpredsjednica Adlešič u Banja Luci se susrela s biskupom Franjom Komaricom te je istaknula odgovornost RH za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, smatrajući to ne samo ustavnom, već i moralnom obvezom. U razgovoru su istaknuti problemi povratka raseljenih i izbjeglih.

Potpredsjednica Adlešič istaknula je kako će aktualna hrvatska Vlada nastaviti pomagati bosanskohercegovačkim Hrvatima, koji su most suradnje s BIH te suveren, konstitutivan i ravnopravan narod.

Potpredsjednica Adlešič naglasila je kako stabilnost BiH ovisi o poštivanju načela jednakopravnosti i konstitutivnosti sva tri naroda čemu potporu daje i aktualna hrvatska Vlada.

Potpredsjednica Adlešič odala je priznanje katoličkoj Crkvi u Bosni i Hercegovini, posebice Banjalučkoj biskupiji, koja je tijekom cijelog rata brinula o duhovnoj te materijalnoj i sigurnosnoj situaciji Hrvata na tom području, pokazujući hrabrost ali i stalnu spremnost na dijalog i suradnju, unatoč nepravdi koja je nanesena Crkvi i narodu na području Republike Srpske.



Pisane vijesti