Potpredsjednica Vlade Kosor u službenom posjetu Slovačkoj Republici

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas u Bratislavi s potpredsjednikom Slovačke Republike Dušanom Čaplovićem.

U prijateljskom razgovoru govorilo se o pristupanju Hrvatske u Europsku uniju i NATO savez, pitanjima nacionalnih manjina, gospodarskoj suradnji s posebnim naglaskom na suradnju na energetskom planu.

Što se tiče suradnje na energetskom planu zaključeno je da će i današnji susret pomoći i potaknuti suradnju između naše dvije zemlje kada je riječ o energetskoj suradnji te da će se ostvariti i zajednički projekti koji će omogućiti osiguravanje energetike i Hrvatskoj i Slovačkoj.

Potpredsjednica Kosor je kazala da je u Hrvatskoj pri kraju javna rasprava o Energetskoj strategiji, da se razmišlja i o novim dobavnim pravcima Alžiru, Libiji i Kataru. Cilj nam je neovisna i sigurna opskrba plinom, izgradnja LNG terminala i TAP plinovoda.

Potpredsjednik Vlade Slovačke Republike Dušan Čaplovič iskazao je čvrstu potporu Slovačke ulasku Hrvatske u Europsku uniju i NATO savez. Zahvalivši na potpori potpredsjednica Vlade Kosor naglasila je da je ulazak Hrvatske u Europsku uniju glavni vanjskopolitički i unutarpolitički cilj Hrvatske u 2009. godini. Posebno je zahvalila Slovačkoj Vladi na brzoj ratifikaciji Protokola za ulazak Hrvatske u NATO i dodala da je to izraz osobito dobre suradnje naših dviju zemlja. Govoreći o ulasku Hrvatske u Europsku uniju spomenula je blokadu pregovora i istaknula da će Hrvatska u planiranom vremenu završiti pregovore i da smo odlučni voditi pregovore još većim intezitetom i s puno volje.

Na današnjem susretu istaknuta je uzajamna briga o nacionalnim manjinama, a potpredsjednica Vlade Kosor je obećala pomoći Slovačkoj nacionalnoj manjini pri izgradnji Kulturnog doma Slovaka u Našicama.

Tijekom današnjeg dana potpredsjednica Kosor sastat će se u Bratislavi s ministricom rada, socijalne skrbi i obitelji Vierom Tomanovom, dogradonačelnicom Bratislave Annom Dyttertovom, potpredsjednicom Parlamenta Slovačke Republike Annom Belosovoveom i s predsjednikom Hrvatskog kulturnog saveza Jurajom Cvečkom.



Pisane vijesti