Potpredsjednica Vlade Adlešič u Parizu

U sklopu službenog posjeta potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske Đurđe Adlešič hrvatskim vojnicima koji sudjeluju u operaciji EUFOR-a u Čadu, Adlešič se u ponedjeljak, 9. veljače 2009. g. u Parizu sastala sa zapovjednikom generalom Patrickom Nashom. Na sastanku održanom u Mont Valerienu, iz kojega se koordinira operacija EUFOR Čad, uz potpredsjednicu Adlešič sudjelovali su i članovi hrvatskog izaslanstva, Pjer Šimunović, ravnatelj Uprave za obrambenu politiku MORH-a, general bojnik Drago Lovrić, brigadir Vlado Šindler, zapovjednik ZOS GS OS RH, brigadir Nikola Županić, zapovjednik Bojne za specijalna djelovanja, pukovnica Gordana Garašić, pročelnica Kabineta načelnika GS OS RH i Renata Orlić, savjetnica potpredsjednice Vlade.

Na sastanku je zaključeno kako je ovaj posjet iznimno važan zbog toga što po prvi puta u operaciji EU-a sudjeluju i Oružane snage RH te se time potvrđuje i doprinos RH jačanju međunarodne stabilnosti kroz institucije EU-a. Također, ovom posjetom RH iskazuje i potporu stabilnosti u Africi, a Hrvatska, kao buduća članica EU ojačava i podržava napore međunarodne zajednice i Vlade Čada prema izgradnji sigurnosti i stabilnosti te afričke države, čime se stvaraju preduvjeti za povratak izbjeglica i raseljenih osoba.

Ova operacija EUFOR-a omogućiti će daljnji razmještaj snaga UN-a i upravo je stoga potpora hrvatskim vojnicima ovom posjetom potpredsjednice Adlešič i hrvatskog izaslanstva iznimno važna. Obzirom da operaciju EUFOR-a kroz nekoliko tjedana od EU-a preuzimaju UN, hrvatske će snage imati veliku ulogu u prijelazu upravljanja misijom od strane EU do preuzimanja UN-a.



Pisane vijesti