Predsjednik Vlade s izaslanstvom Zajedničkog odbora za europske poslove Irskog parlamenta

Dr. sc. Ivo Sanadepredsjednik Vlade Republike Hrvatsksastao se danas, u Banskim dvorims izaslanstvom Zajedničkog odbora za europske poslove Irskog parlamenta.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima dviju zemalja, o aktualnostima vezanim uz hrvatski pristupni proces euroatlantskim integracijama te o trenutnom stanju na području Jugoistočne Europe.
Predsjednik Vlade Sanader je izrazio dobrodošlicu uvaženim gostima te je istaknuo kako Hrvatsku i Irsku, kao i građane tih dviju zemalja, spaja dugogodišnje prijateljstvo te visoka razina suradnje u bilateralnim odnosima.
Premijer je izvijestio Zajednički odbor o trenutnoj situaciji Hrvatske u pristupnim pregovorima na putu euroatlantskih integracija, naglasivši kako Hrvatska i dalje ustraje na stajalištu da su rješavanje otvorenih graničnih pitanja sa Slovenijom i hrvatsko pristupanje Europskoj uniji dva različita, međusobno odvojena procesa.
Izaslanstvo Zajedničkog odbora Irskog parlamenta iskazalo je punu podršku ulasku Hrvatske u EU i NATO istaknuvši pritom kako je taj proces iznimno važan ne samo za Hrvatsku, već i za Irsku, za sve zemlje Europske unije te za daljnju stabilizaciju regija Jugoistočne Europe.
Na sastanku je bilo riječi i o ratifikaciji Lisabonskog sporazuma. Naglašena je iznimna važnost sporazuma za budućnost Europe te je izaslanstvo Zajedničkog odbora Irskog parlamenta izvijestilo premijera Sanadera kako Irska ulaže sve napore kako bi se na idućem referendumu osigurala većinska podrška irskih građana tom sporazumu.




Pisane vijesti