Obilježavanje Svjetskog dana Roma

U povodu Svjetskog dana Roma - 8. travnja potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Jadranka Kosor susrela se sa studentima romske nacionalne manjine u Vladi RH.

Čestitajući Svjetski dan Roma studentima romske nacionalne manjine potpredsjednica Kosor je istaknula da trenutno studira 20 studenata romske nacionalne manjine od kojih 11 prima stipendiju. Iznijela je podatak da je u osnovnim školama 3940 učenika i učenica romske nacionalne manjine, u dječjim vrtićima je 810 djece. Srednjoškolsku stipendiju prima 265 učenika .

Što se tiče zapošljavanja Hrvatski zavod za zapošljavanje sufinancirao je zapošljavanje 223 osobe romske nacionalne manjine, a u javnim radovima zaposleno ih je 203.

Također potpredsjednica se osvrnula i na poboljšanje uvjeta stanovanja te je kazala da su u 12 županija izrađeni prostorni planovi, a u 2 županije izrada je pri kraju.

Prilikom današnjeg susreta predsjednica Povjerenstva Kosor predložila je da se na sjednice Povjerenstava pozivaju i studenti i studentice, a dogovoreno je da se u idućih mjesec dana održi tematska sjednica Povjerenstva o problemima mladih romske nacionalne manjine.

Osam studenata i studentica koji su danas sudjelovali na susretu izrazili su zadovoljstvo naporima koje Vlada ulaže kako bi se što veći broj pripadnika romske nacionalne manjine uključio u obrazovni sustav.



Pisane vijesti