Potpredsjednica Vlade Kosor na obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga

U povodu «Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama» u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti održan je okrugli stol na temu «Prevencija ovisnosti djece i mladih».

Govoreći na okruglom stolu o problemu ovisnosti potpredsjednica Kosor istaknula je što se čini u prevenciji za koju je kazala da je prvi i najvažniji korak u borbi protiv ovisnosti uz smanjivanje ponude i potražnje.

Djeca i mladi čine 37,35 - posto stanovništva Republike Hrvatske, a ako se i dogodi da neka mlada osoba uđe u svijet droge moramo učiniti sve da joj pomognemo poručila je potpredsjednica Vlade Kosor. Sastavni dio ukupnih mjera zaštite mladih i djece čini zakonodavni okvir, a temeljni dokumenti su Obiteljski zakon, Zakon o suzbijanju zlouporabe opojnih droga, Zakon o sudovima za mladež i Kazneni zakon te nacionalni dokumenti.

Aktivnosti prevencije usmjerene su i na davanje financijske potpore udrugama čiji programi su usmjereni mladima, pa je u razdoblju od 2004. do 2008. osigurana financijska potpora za 715 projekata udruga za što je izdvojeno gotovo 45 milijuna kuna. U 2008. godini za provedbu aktivnosti suzbijanja zlouporabe opojnih droga utrošeno je više od 80 milijuna kuna što je najveći utrošeni iznos u zadnjih pet godina. Vlada Republike Hrvatske donijela je i Akcijski plan suzbijanja zlouporabe opojnih droga do 2012. čiji osnovni ciljevi su smanjenje ponude i potražnje, unaprjeđenje koordinacije i suradnje među institucijama na lokalnoj razini, unaprjeđenje preventivnih programa za djecu i mlade, mjere edukacije učenika i roditelja, projekti resocijalizacije.

Potpredsjednica Kosor iznijela je podatke Europskog istraživanja u školama o pušenju, pijenju i uzimanju droga 2007. prema kojem je najmanje jednom u životu marihuanu probalo 20% učenika i 15% učenica 1. razreda, te 30% učenika i 23% učenica 2. razreda srednje škole, prije 13. godine marihuanu je probalo 4% učenika i 3% učenica 1., te 5% učenika i 2% učenica 2. razreda srednje škole, barem jednom u životu ecstasy je probalo 4% učenika i 2% učenica 1. razreda te 5% učenika i 3% učenica 2. razreda srednje škole.

Na današnjem okruglom stolu potpredsjednica je i iznijela podatke da je u Registru liječenih zbog uzimanja i/ili ovisnosti o psihoaktivnim drogama do kraja 2008. godine zabilježeno ukupno 27.420 osoba. U 2008. registrirano je 7.506 liječenih ovisnika, što je 0,6 posto više s obzirom na godinu ranije, što pokazuje da je došlo do stabilizacije broja liječenih ovisnika.

Broj novootkrivenih liječenih ovisnika je u 2008. godini smanjen za 4,4 posto, u odnosu na godinu ranije.

Najizraženiji problem zlouporabe opojnih droga u odnosu na stopu od 100.000 stanovnika, u posljednjoj godini bilježi se na području: Zadarske županije, Istarske županije, Grada Zagreba i Dubrovačko-neretvanske županije.

Što se tiče broja smrtnih slučajeva ovisnika o drogama tijekom 2008. bilježi se smanjenje ukupnog broja umrlih ovisnika u odnosu na 2007. za 24,6 posto. U 2007. prvi put je zabilježena smrt kao posljedica predoziranja kokainom, dok je u 2008. bilo 3 takva slučaja. Ukupan broj ovisnika koji su se nalazili na odvikavanju i rehabilitaciji u terapijskim zajednicama u 2008. godini, njih 1934, od čega 1631 muškaraca i 303 žene, je u porastu u odnosu na 2007. godinu za 30,1%.

U 2008. zabilježen je pad od 22 – posto u odnosu na 2007. broja prijavljenih maloljetnika za kazneno djelo zlouporabe opojnih droga. To su podaci koji govore da su stvari krenule naprijed zaključila je potpredsjednica Kosor.

Na kraju je potpredsjednica zahvalila Ministarstvu unutarnjih poslova, Vladinom uredu za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i nevladinim udrugama na svemu što čine u borbi protiv svih oblika ovisnosti.



Pisane vijesti