Predsjednica Vlade s predsjednikom HBK nadbiskupom Srakićem

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se danas u Banskim dvorima s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencijmetropolitom i nadbiskupom đakovačko-osječkim mons. dr. Marinom Srakićem.

Predsjednica Kosor izvijestila je o svom putovanju u Vatikan te susretu sa Svetim Ocem. Govorila je također i o sastanku, kojeg je tom prigodom održala, s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Tarcisiom Bertoneom te posjetu Zavodu sv. Jeronima. Razgovarajući o susretu s Papom Benediktom XVI., predsjednica Vlade izvijestila je o pozivu koji mu je uputila za posjet Hrvatskoj.

Nadbiskup Srakić upoznao je predsjednicu Vlade Jadranku Kosor s namjerom Hrvatske biskupske konferencije da ponovno uputi poziv Papi da posjeti Hrvatsku, jer su naši biskupi prvi poziv Papi uputili još 2006. godine za pohoda Ad limina.Oboje su se složili da bi njegov posjet bio od iznimne važnosti za vjernice i vjernike, ali i sve građane Republike Hrvatske.

Na sastanku je bilo riječi i o aktivnostima i mjerama koje Vlada poduzima za oporavak gospodarstva, kao i o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Nadbiskup Srakić istaknuo je važnost rješavanja teške gospodarske situacije koja pogađa najslabije te je potaknuo Vladu da se ne umori u traženju kvalitetnih rješenja u prevladavanju krize. Predsjednik HBK predao je predsjednici Vlade primjerak nedavno objavljenog Pisma hrvatskih biskupa povodom pristupnih pregovora za ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju. Izrazio je potporu skorom ulasku u EU te ujedno naglasio važnost očuvanja vlastitog identiteta kako bi svojom baštinom dali svoj doprinos zajednici naroda u koju želimo ući.

Zahvalivši na potpori, predsjednica Vlade kazala je kako je održavanje ovog susreta uoči najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa puno simbolike u nastavku dobrih odnosa između države i Crkve, a na dobrobit svih građana Republike Hrvatske.



Pisane vijesti