Održana 48. sjednica Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH

Savjet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske održao je danas 48. sjednicu.
Donesena je Odluka o rasporedu sredstava za stvaranje pretpostavki za ostvarivanje kulturne autonomije romske nacionalne manjine u iznosu od 470.000,00 kuna. Za izgradnju Kulturnog doma u romskom naselju „Stjepana Radića“ u Kutini predviđen je iznos od 150.000,00 kuna, a jednak je iznos dodijeljen i za dovršenje izgradnje Kulturnog doma u Dardi. Za osnivanje Katedre romologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu dodijeljeno je 77.000,00 kuna, za izdavanje gramatike romskog jezika 45.000,00 kuna, a za Međunarodni dan sjećanja na žrtve romskog naroda u Drugom svjetskom ratu iznos od 48.000,00 kuna.
Savjet je donio i Odluku o pokroviteljstvu manifestacije “Lipovljanski susreti 2012. godine“, koja će se održati u kolovozu u Lipovljanima.
Također, na sjednici su razmotrene zamolbe nevladinih udruga i ustanova nacionalnih manjina za prenamjenu sredstava iz odobrenih programa, a pokrenuta je i inicijativa o promjeni Zakona o udrugama u dijelu koji se odnosi na osnivanje nevladinih udruga nacionalnih manjina.
Savjet je za rujan najavio sjednicu na temu zastupljenosti nacionalnih manjina u programima javnih radio postaja i javne televizije na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.




Pisane vijesti