Vlada Republike Hrvatske o pregovorima s MOL-om

Vlada Republike Hrvatske razmotrila je priopćenje MOL-a od 8. studenog 2013. u vezi s MOL-ovim ulaganjem u INA-u. Vlada pozdravlja odluku MOL-a kojom ovlašćuje Odbor izvršnih direktora za postizanje dogovora s Vladom koji bi vodio stvaranju vrijednosti provedbom razvojne strategije INA-e.

Hrvatska Vlada je u dobroj vjeri započela pregovore s MOL-om, kao najvećim dioničarem u INA-i, upravo s namjerom razvoja INA-e kao trgovačkog društva od strateškog interesa za Hrvatsku.

No, s obzirom da je Uprava MOL-a istodobno ovlastila Odbor izvršnih direktora da započnu s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u INA-i, Vlada Republike Hrvatske smatra da je za dobrobit INA-e prijeko potrebno da MOL što prije nedvosmisleno iskaže ima li bezuvjetnu namjeru prodaje dionica koje drži u INA-i.

Vlada Republike Hrvatske ne osporava pravo MOL-u da odlučuje o raspolaganju dionicama koje ima, ali jasno stajalište MOL-a kao dioničara Ine o tome pitanju bitno je kako bi Vlada sa svoje strane mogla poduzeti odgovarajuće korake u skladu s primjenjivim propisima.

Cilj Vlade je zaštita interesa Republike Hrvatske kao dioničara INA-e i očuvanje vrijednosti društva u cjelini, kao i svoga ulaganja. Stoga Vlada poziva MOL da svoju odluku priopći u razumnom roku bez odgađanja.Pisane vijesti