Razminiranje poplavljenog područja Gunje

Ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade RH Dijana Pleština zajedno je s ravnateljem Hrvatskog centra za razminiranje Draženom Jakopecom, u pratnji načelnika Općine Gunja Hrvoja Lucića, obišla radilište razminiranja minsko sumnjivog područja u poplavom pogođenoj Gunji.

Posebnost ovog projekta je njegov izrazit humanitarni karakter jer se 37 hrvatskih tvrtki za razminiranje odreklo novčane naknade za njegovu provedbu, što znači da će se posao vrijedan milijun i 250 tisuća kuna odraditi besplatno. Očekuje se da će oko 500 pirotehničara u sljedećih 30 radnih dana ručno pregledati i osloboditi od mina 162.017 četvornih metara minski sumnjivog područja.

Ravnateljica Pleština rekla je da se godišnje iz hrvatskog državnog proračuna za razminiranje osigurava između 250 i 300 milijuna kuna, međutim potrebno je osigurati dvostruko veći iznos kako bi se Hrvatska oslobodila od mina do 2019. godine. Cilj je iz europskih fondova povući 200 milijuna eura, a uz još toliko koliko nam dolazi iz državnog proračuna u idućih četiri do pet godina Hrvatska može biti oslobođena od  mina do ožujka 2019., rekla je Pleština.
 
Vladin Ured za razminiranje uspio je otvoriti mogućnost da se povuče 200 milijuna eura iz Europskih fondova kroz razvojne projekte u kojima je razminiranje preduvjet. Prvi projekt na kojem radimo i koji je dobro prihvaćen u Bruxellesu je revitalizacija Kopačkog Rita. To je projekt od 45 milijuna eura od kojih cca 25 milijuna eura ide za razminiranje. Nedavno je, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, otvorena mogućnost da se povuče još 50 milijuna eura iz EU fondova za razminiranje poljoprivrednih područja. Naravno da taj novac neće stići automatski nego kroz dobre projekte, a mi ih imamo“, pojasnila je ravnateljica Pleština.

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec rekao je da HCR u potpunosti vlada minsko sumnjivim prostorom u Hrvatskoj, pa i ovim u Gunji te ga kontrolira sustavom obilježavanja i nadzora. Istaknuo je kako mine na području općine Gunja nisu tijekom poplava plivale, no, da je zbog nanesenog materijala pred pirotehničarima vrlo složen posao ručnog razminiranja. Jakopec je također naglasio kako nakon razminiranja Gunje poslovi razminiranja kreću u općinama Vrbanja i Nijemci, koji će dijelom biti financirani sredstvima EU.

Predstavnik tvrtki izvršitelja radova na razminiranju u Gunji, Željko Romić, istaknuo je da se svih 37 hrvatskih tvrtki odreklo naknade kako bi pomoglo poplavom pogođenom području dodavši kako to može biti primjer i drugim tvrtkama i udrugama koje se na isti način svojim uslugama mogu angažirati u saniranju i revitalizaciji poplavom pogođenog područja.

Na angažmanu hrvatskoga protuminskog sustava u Gunji zahvalio se zaključno načelnik općine Hrvoje Lucić, napomenuvši da je svaki dan u selu više od dvije tisuće ljudi koji saniraju i obnavljaju svoje kuće i okućnice.
U Vukovarsko-srijemskoj županiji još su 22 četvorna kilometra minsko sumnjivog prostora, uglavnom šumskog, na području šest općina i grada Vinkovaca, a plan je da županija bude razminirana u potpunosti 2015. godine. 
 

Vijesti iz medija